Börs

TIN Fonder bakom Pexips hajp

UPPDATERAD: Videokonferensutmanaren Pexip fick en drömstart på Oslobörsen på torsdagen. TIN Fonder och tajming förklarar hajpen, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Uppdaterad 2020-05-14
Publicerad 2020-05-14

Teckningskursen inför noteringen låg på 63 norska kronor (cirka 61 svenska kronor), det innebar en värdering på 6,3 miljarder norska kronor. Efter en timmes handel står kursen i 91 kronor och har som högst varit uppe i 97 kronor. På torsdagseftermiddagen är aktien upp med 43 procent.

Nordnet var som enda bank i Sverige selling agent av aktier till privatspararare.

– På Nordnet har vi märkt av ett mycket stort intresse för noteringen. Tusentals kunder hos Nordnet i Sverige och Norge ansökte om aktier, och alla fick tilldelning. Erbjudandet blev övertecknat 20 gånger och det faktum att aktien stiger över 40 procent illustrerar hajpen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Vad beror det stora intresset på?

– En förklaring är att verksamheten minst sagt ligger i tiden, och den mer kända konkurrenten Zoom har stigit med ofattbara 145 procent i år. En annan anledning till intresset är att TIN Fonder agerar ankarinvesterare och det är en förvaltarduo spararna har högt förtroende för.

– Sedan är ju knäckfrågan, och den finns ju i alla bolag vars verksamhet fått ett uppsving på grund av karantän och hemmajobbande, om tekniken kommer att vara lika efterfrågad efter coronakrisen. Min tro är dock att coronakrisen kommer att förändra vårt sätt att arbeta, nu när vi fått upp ögonen för att mycket kan göras lika effektivt på distans.

Bland de största kunderna i dag finns amerikanska ”Veterans affairs”, VA – sjukvårdsmyndigheten som hanterar pensionerad militär personal – där videofunktionen bland annat används för läkarbesök på distans.

Pexip har enligt egen utsago 15 procent av alla Fortune 500-bolag i USA på kundlistan, däribland Intel och Paypal.

Bland konkurrenterna finns till exempel Zoom och Google Meet.

 

Platsannonser