FinansNyhet

Thomas Jisander tillbaka till fängelset

Publicerad

Han ville låna pengar till en internetbank som inte fanns. Nu befinner sig Thomas Jisander på en av landets strängaste anstalter.

Sara Johansson

Thomas Jisander, framförallt känd från Trustorhärvan sitter nu i fängelse. Han dömdes i hovrätten för bland annat försök till grovt bedrägeri mot norska Eksportkreditt och grovt bokföringsbrott.

Straffet blev fängelse i fyra år och nio månader. 

Thomas Jisander, som nu bytt namn till Thomas Johansson, valde att inte överklaga hovrättens beslut och domen vann laga kraft den 3 juli 2019.

Annons

Enligt beslut från Kriminalvården startade han verkställigheten av fängelsestraffet i häktet för att sedan överföras till ett av Sveriges strängaste anstalter.

Tidigaste dag för frigivning är den 3 januari år 2021 efter att 603 dagars frihetsberövande, bland annat i Frankrike, har räknats av från straffet.

Enligt hovrättens dom ska Thomas JIsander även betala 49 000 kronor senast två månader efter att hovrättens dom har vunnit laga kraft. Kvarstaden sänktes därmed från tingsrättens 55 000 kronor.

Annons

Bedrägeriet rörde en ambition från Thomas Jisander att utveckla en internetbank och sökte i samband med detta ett lån om 120 miljoner svenska kronor av norska Eksportkreditt.

Enligt åtalet ska Thomas Jisander och den medåtalade mannen i låneansökan ha lämnat osanna uppgifter om en bokförd tillgång i form av en källkod till ett värde av 22 miljoner kronor. denna visade sig inte existera. Skälet man ska ha uppgett är att lånet skulle användas för att utveckla en bank på internet, en bank som inte existerade, enligt vice chefsåklagare Henric Fagher.

Hovrätten fastställde tingsrättens beslut om åtta års näringsförbud för båda männen. 

Annons
Annons