Thedéen: 50/50 att Riksbanken behöver höja räntan igen

Taggar i artikeln

Riksbanken
Erik Thedéen, Finansinspektionen Erik Thedéen, Finansinspektionen
Erik Thedéen.
Publicerad
Uppdaterad

Riksbankschefen Erik Thedéen säger att det är “fifty fifty” att räntan höjs med 25 baspunkter framöver. Han anser dock att sannolikheten är hög för att Riksbanken ska vara klara med sina räntehöjningar för denna gång. Det framgår av Ekots lördagsintervju.

Finwire

Riksbanken har höjt räntan åtta gånger i rad sedan maj 2022, men valde något överraskande att behålla den oförändrad vid senaste räntebeslutet.

Thedéen uppger att osäkerheter kring kronans utveckling, ekonomins styrka och hushållens sparande är några av de faktorer som gör det svårt att veta ifall det kommer bli en till räntehöjning nästa år eller inte.

I intervjun ställer sig Thedéen också kritisk till att Riksbanken inte har så bra översyn av svenskarnas tillgångar och skulder. Statistiken försvann i samband med avskaffandet av förmögenhetsskatten 2007.

Annons

–Jag tycker att det är ett ganska stort problem. Dels för att försöka förstå efterfrågan för penningpolitiken. Men det är också ett problem för att utforma stabilitetsåtgärder../../..Ska man förstå risken med högt belånade hushåll, då är det väldigt bra att förstå om de också har ett sparande, för det är klart, då minskar ju risken. Och det vet vi alltså inte, säger Thedéen.

 

Annons