Finans Nyhet

Telia Sonera till attack mot PTS

Publicerad

Kontrollmyndigheten PTS kräver att Telia ska erbjuda abonnemang till alla och till ett rimligt pris. Men Telia överklagar och hävdar att PTS beslut är lagstridigt.

Post- och telestyrelsen (PTS) slog i augusti fast att Telia inte får säga nej till kunder som vill ha fast telefon. Alla som vill ska kunna köpa tjänster av Telia, till ett rimligt pris och till rimliga villkor. Vad som är rimligt avgör PTS.

Men Telia kommer att överklaga beslutet till länsrätten. Det finns ingen laglig grund, anser företaget som tycker att marknaden fungerar och att PTS inte behöver lägga sig i.

Det är först om marknaden inte fungerar som lagen tillåter myndigheten att agera, hävdar Telia. PTS har genom sitt beslut misstolkat lagstiftningen.

Annons

Konkurrensfrågor regleras normalt genom konkurrenslagen, men på telekomområdet finns också lagen om elektronisk kommunikation. Det är den lagen som PTS grundar sitt beslut på, men Telia hävdar att den inte kan användas i det här sammanhanget.

– Den hårda konkurrensen och mångfalden gynnar kunderna. Men överreglering och dåligt underbyggda beslut kan äventyra hela branschens vilja att investera i ny infrastruktur, säger Marie Ehrling, vd för Telia Sonera Sverige som inte vill precisera vilka praktiska problem som PTS beslut ger upphov till för Telia.

– Det här handlar inte enskilda kunder utan om att vi inte vill ha en reglering, säger Ehrling.

Annons

Joanna Ledunger, chef för marknadsfrågor på PTS, delar inte Telias uppfattning. Ledunger bedömer att lagen om elektronisk kommunikation gäller, oavsett om marknaden fungerar eller inte. Och bakom PTS:s beslut finns flera fall där Telia sagt nej till kunder som velat ha fast telefon.

– Vi har haft sådana ärenden, säger Ledunger som också konstaterar att det finns risk för att problemet växer om inte PTS gör klart att Telia är skyldigt att leverera fast telefoni till alla som vill ha det.

TT

Annons
Annons