Allison Kirkby. Foto: TT
Foto: TT
Finans

"Telia nära försäljning av master"

Telia letar öppet efter investerare som vill köpa in sig i bolagets mastverksamhet. Det kan utlösa miljarder i värde, förutspår DNB Markets.

Uppdaterad 2021-05-18
Publicerad 2021-05-18

Samtidigt som mobilindustrin nu rullar ut nästa generations 5G-nätverk arbetar man också på flera ställen med finansiella åtgärder som kan ha stor ekonomisk betydelse. Det rapporterar E24.no.

–Vårt första fokus är att hitta partners för mastföretagen i Norge och Finland. Man kan säga att intresset från externa partners är mycket starkt, sa vd Allison Kirby från Telia Company under företagets kvartalspresentation i slutet av april.

I början av 2020 grundade Telenor företaget "Telenor Infra". Konkurrenten Telias version heter Telia Asset Management och tillkännagavs formellt vid kapitalmarknadsdagen i februari.

–Vi tror att Telia förmodligen kommer att behålla en majoritetsandel i ett nytt mastföretag och uppskattar att vi kan se 2,0 kronor per aktie i ytterligare värdeskapande från ett sådant avtal, skrev Telias analytiker Stefan Gauffin i DNB Markets i en analys före Telias rapport för första kvartalet.

Baserat på det faktum att totalt 4,09 miljarder Telia-aktier har emitterats innebär det att mäklarbyrån tror att en transaktion kan realisera 8,2 miljarder kronor i värden.

–Vi ser en ganska hög sannolikhet för att Telia kommer att tillkännage en masttransaktion på kort sikt, skrev Gauffin i en uppdatering efter kvartalsrapporten.

 

 

Platsannonser

Logga in