Allison Kirkby. Foto: TT Telia Company, Alecta
Foto: TT
M&A

Telia Company avyttrar master – tar in 7 miljarder

Telia Company avyttrar delar av sin mastverksamhet i Norge och Finland till Brookfield och Alecta. Den totala ersättningen till Telia Company motsvarar 722 miljoner euro, motsvarande drygt 7 miljarder.

Uppdaterad 2021-06-30
Publicerad 2021-06-30

Tidigare i år tillkännagav Telia Company sin ambition att samarbeta med externa parter för att vidareutveckla den digitala infrastrukturen och kristallisera värdet.

– Telia är en tydlig ledare inom digital infrastruktur och äger den största mastinfrastrukturen i Norden och Baltikum. Vi är mycket glada över att ingå ett strategiskt partnerskap med Brookfield och Alecta för att både kristallisera värdet och, ännu viktigare, hjälpa Telia att bättre utveckla sin infrastruktur. Både Telia och Brookfield/Alecta har en långsiktig, industriell syn på mastinfrastruktur som en grund för fortsatt digitalisering av regionen, säger Telias vd Allison Kirkby i en skriftlig kommentar.

När transaktionen stängs kommer Telia Company att få 722 miljoner euro för 49 procent av masttillgångarna. Ersättningen kommer att minska nettolåneskulden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Telia Company har Nordens och Baltikums största mastinfrastruktur, med cirka 25 000 master och takbasstationer. I Finland och Norge består Telias mastverksamhet av cirka 4 700 master med en total intäkt för 2020 på 88 miljoner euro och en EBITDA på 56 miljoner miljoner euro (före IFRS 16).

Brookfields infrastrukturverksamhet är en globalinfrastrukturplattform som äger och förvaltar tillgångar inom sektorerna olja/gas/elektricitet, transport, energi och datainfrastruktur i Nord- och Sydamerika, Asien Stillahavsområdet och Europa. Brookfield äger samt förvaltar 185 000 master i sex länder, inklusive Indien, Frankrike, Storbritannien och Nya Zeeland. I sin portfölj har Brookfield även 20 000 kilometer fiber samt över 50 datacenter. Brookfields infrastrukturfond är en del av Brookfield Asset Management som är noterat på New York- och Torontobörsen.

Alecta är en av de största aktieägarna på Stockholmsbörsen har över 1 100 miljoner kronor under förvaltning, och man hanterar pensionsplaner för 2,6 miljoner personer och 35 000 företag över hela Sverige.

Transaktionen ska genomgå sedvanliga myndighetsgodkännanden och förväntas stänga under fjärde kvartalet 2021. I samband med stängning kommer Telia Company att ingå ett ankarhyresavtal med Telia Towers i Finland och Norge, baserat på dagens prisnivåer, för en inledande period om åtta år, som förlängs automatiskt med två förlängningsperioder om vardera fem år.

Telia Company har tagit rådgivning av Goldman Sachs, Roschier, Kvale, EY och Altman Solon.

Platsannonser

Logga in