Schroder ISF European Special Situations ökade 3,3 procent i december – starkt kvartal för europeiska aktier

Fonden Schroder ISF European Special Situations steg 3,3 procent i december, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 5,5 procent. Under 2021 har fonden avkastat 26,9 procent och är därmed bättre än index som har ökat 25,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltarduo bestående av Leon Howard-Spink och Paul Griffin.

Inledningsvis skriver förvaltarna att fonden utvecklades starkare än sitt jämförelseindex under det fjärde kvartalet. Europeiska aktier steg kraftigt under perioden trots den nya omikronvarianten.

Det enskilda innehav som hade störst positiv påverkan på fondens utveckling under perioden var Husqvarna där fonden också valt att öka sin position i innehavet. Ytterligare positiva bidragsgivare till fondens relativa avkastning var Sika, Croda, VAT Group och Experian. I den negativa vågskålen fanns Orpea, Dometic och GVS.

Gällande fondens aktivitet skriver förvaltarna att man under kvartalet sålt Amadeus IT Holdings, Grifols och Stabilus. Under samma period har man ökat sina positioner i Siemens Healthineers, Kion Group, Volkswagen och EssilorLuxottica. Fonden valde också att ta hem en del vinst i ASML och istället allokera kapital mot BE Semiconductor.

Framöver menar förvaltarna att man fortsätter fokusera på välskötta bolag med tillväxtpotential och koncentrerar portföljen runt de innehav man har störst tro på.

Största sektor i fonden var vid månadsskiftet industri med 32,7 procent, följt av hälsovård med en portföljvikt om 16,8 procent.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var ASML, RELX och Infineon med portföljvikter om 4,9, 4,1 respektive 3,9 procent.

Schroder ISF European Special Situations, %december, 2021Fond MM, förändring i procent3,3Index MM, förändring i procent5,5Fond i år, förändring i procent26,9Index i år, förändring i procent25,1

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons