AT&T och Verizon säger nej till senarelagd 5G-utrullning i USA

De amerikanska telekomjättarna AT&T och Verizon har sagt nej till en förfrågan från transportmyndigheten om att frivilligt försena lanseringen av sin nya trådlösa 5G-tjänst. Det framgår av ett brev som Wall Street Journal fått ta del av.

Flygindustrin har velat se utrullningen försenas eftersom den kan potentiellt störa känslig flygplanselektronik som radiohöjdmätare.

Medan telekombolagen sade nej till detta presenterade man ett motförslag. Bolagen uppger sig vara redo att minska kraften i de nya 5G-tjänsterna under ett halvår för att matcha regleringar som gäller i Frankrike. Under denna tid skulle amerikanska myndigheter kunna studera effekterna av mer kraftfulla signaler på flygtrafiken.

”Om amerikanska flygbolag tillåts att flyga varje dag i Frankrike, då borde de tillåtas att få göra det under samma förhållanden i USA”, skrev vd:arna i brevet.

De nya 5G-tjänsterna ska lanseras i 46 amerikanska storstäder på onsdagen. Om detta realiseras kommer luftfartsmyndigheten FAA tvingas att utfärda flygrestriktioner. Bland annat kommer piloter att stoppas från att använda vissa automatiserade system för att landa flygplan i dåligt väder. Detta kan leda till försenade flyg och även störningar kring fraktleveranser.

Branschorganisationen Airlines for America har i en analys uppskattat att om 5G-direktivet hade trätt i kraft 2019 hade det resulterat i cirka 345 000 förseningar av passagerarflyg.

https://www.wsj.com/articles/at-t-verizon-refuse-faa-request-to-delay-5g-launch-11641146719

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

Annons