”Techbranschen lider av kompetensbrist”

Taggar i artikeln

Techarenan Summit TechSverige
Publicerad
Uppdaterad

Techbranschen är Sveriges nya basindustri och ett avdrag för kompetensutveckling skulle kunna motverka kompetensbristen i branschen. Det säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige, till Realtid.

Anders Frick

–Techbranschen är oerhört viktig för Sverige. Det är den stora möjliggöraren och katalysatorn. I ekonomiska termer så är techindustrin den nya basindustrin. Sedan 1981 har techindustrins bidrag till BNP ökat med 1 300 procent och idag genererar den mer till BNP än vad de traditionella basindustrierna gör, säger Åsa Zetterberg till Realtid, i samband med evenemanget Techarenan.

Enligt Zetterberg är kompetensbristen ett stort problem och techbranschen kommer fram till 2024 att sakna 70 000 personer. Mer och bättre utbildning är ett sätt att motverka bristen, men Åsa Zetterberg säger att samhället också måste anamma ett nytt synsätt på utbildning.

Annons

– Vi måste ha mer fokus på det livslånga lärandet. Enskilda individer måste ta ansvar för sin fortbildning men företagen behöver också inse att de kan behöva egna träningsprogram och akademier av olika slag, säger hon.

Samtidigt menar Zetterberg att incitamenten för detta behöver bli bättre.

– Jag skulle gärna se att företagen kan göra avdrag för kompetensutveckling på samma sätt som man idag exempelvis kan göra avdrag för investeringar i maskiner, säger Åsa Zetterberg.

Annons

Dessutom menar hon att Sverige borde ha en mycket mer välkomnande attityd när det gäller internationella talanger.

– Det är inte bra för Sverige att vi börjar få ett rykte av att vi skickar hem talanger och att vi dessutom har långa processer för talangernas handläggning. Det är helt enkelt inte OK, säger Åsa Zetterberg.

Annons