Finans Nyhet

Talltabben

Publicerad

Timmar innan rättegången upptäckte Bromma stadsdelsförvaltning att man räknat fel.

Villaägaren sågade ner tio tallar på stadens mark för att få bättre sjöutsikt.

Strax innan fredagens rättegång fick han veta att Stockholms stad kommit in med en ny värdering av träden. Villaägaren krävs inte längre på två miljoner kronor utan på fyra miljoner.

Nu kan Realtid.se berätta om hur det gick till. Det överraskande beskedet kom på fax till Solna tingsrätt och till mannens advokat under torsdagen.

Annons

Allt började med att Stockholms stad anlitade en extern expert från Svartsjö Trädkonsult för att värdera träden. Det var i höstas.

Under torsdagen ringde trädkonsulten till till Charlotte Semark på stadens juridiska avdelning och sa att det skett en ”felräkning”.

Och Stockholms stad fattade genast beslutet att gå på den nya, högre värderingen.

Annons

– Jag har ingen anledning att göra en annan bedömning, säger Gunnar Hemdan i Bromma Stadsdelsförvaltning som tog beslutet.

Brommas parkförvaltning har fått hjälp inför rättegången av jurister i Stockholms stad.

Brittmarie Alvem som är trädspecialist och landskapsarkitekt vid trafikkontoret har varit sakkunnig. Men ingen upptäckte något konstigt med den första värderingen.

Annons

Först skyller tjänstemännen på varandra. Sedan säger de att de inte kan kommentera en pågående rättsprocess.

– Jag hänvisar till vår juridiska avdelning, säger Brittmarie Alvem.

Den juridiska avdelningen hänvisar i sin tur till Bromma stadsdelsförvaltning, som hänvisar tillbaka till Brittmarie Alvem.

– Då hänvisar jag till vår informationsavdelning, säger hon.

Ingen kan svara på varför den nya värderingen kom först dagen innan rättegången. Ingen i Stockholms stad kan heller förklara vad som blivit fel. Däremot är man överens om att det är den externa konsulten som gjort felet. Konsulten vill inte uttala sig alls utan hänvisar tillbaka till Stockholms stad

Värderingen av träden avgör om det handlar om skadegörelse eller grov skadegörelse. Åklagaren har fått mer tid för att komplettera bevisningen. Brottmålet ska upp igen i Solna tingsrätt den 3 maj.

Skadeståndskravet ska tas upp i ett särskilt tvistemål. Enligt villaägaren är tallarna snarare värda 30.000 kronor. När han köpte villan för nio miljoner kronor fick han höra att han kunde fälla träden. Andra har gjort likadant, hävdar han.

Annons