Annons

Annons

Tyskland

Bundesbank, den tyska centralbanken, flaggar för svagare konjunktur. Flera tecken talar för att lågkonjunkturen redan kan vara här.

Rysk gas, svensk kärnkraft, en ökänd amerikansk aktivistfond och en finsk vd som till sist gick vinnande ur sitt livs match. Det är några av ingredienserna bakom Fortums miljardköp i tyska Uniper.

Det tyska Ifo-indexet sjönk i augusti till 94,3 från 95,8 i juli. Bedömare ser det som en förstärkt signal om en kommande recession.

Index för den samlade tyska industrin och tjänstesektorn steg i augusti jämfört med juli och tyder på tillväxt i dessa sektorer, visar inköpschefsindex från analysföretaget Markit.

Tyskland överväger en finanspolitisk helomvändning genom att överge sitt mål sedan länge om balanserad budget för att låna till klimatinvesteringar, uppge en regeringskälla för Reuters.

Risken för en recession i Tyskland är avvärjd. Ekonomin växte med 0,4 procent mellan fjärde kvartalet 2018 och första kvartalet i år.

Italien och Grekland har så stora problem att de borde lämna eurosamarbetet anser Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Deras ekonomier klarar inte av euron, de kan inte konkurrera och de har ingen tillväxt.

Riskkapitalbolagets investeringsfond EQT Real Estate förvärvar det tyska shoppingcentrat Allee Center från Investa Real Estate.

Tyska fintech-jätten Deposit Solutions som skapar "appstore" för sparkonton – expanderar till Norden och letar svenska banksamarbeten. Satsningen leds av Ilkka Ruotsila och Matti Lannetta som hämtats från Nordea. "Vi frånkopplar banker och funding-industri", säger Matti Lannetta.

Sidor