Annons

Annons

Klas Tikkanen

I Realtids nyårspanel är det många som gillar Riksbankens räntehöjning. Det tycker både Johanna Kull på Avanza och Eirik Winter på BNP Paribas. Det är också tydligt att riskkapitalbolagen har mycket pengar för förvärv och fusioner, vilket inte minst svaret från Klas Tikkanen på Nordic Capital visar.

Sverige ligger tvåa på listan för länder med flest kunskapsintensiva jobb, strax efter Schweiz. Det visar en ny rapport från forskningsinstitutet European Centre for Policy Reform and Entrepreneurship (ECEPR). Samtidigt varnar rapportförfattaren för att Sverige halkar efter i utbildningskvalitet.

Nyligen genomförde Nordic Capital den största riskkapitalaffären någonsin på den globala andrahandsmarknaden när bolag värda 25 miljarder kronor lades över i en förlängningsstruktur. Nu berättar Nordic Capitals cfo Klas Tikkanen om upplägget och detaljerna i affären och den nya fonden CV1.

Klas Tikkanen är CFO på Nordic Capital, en av två riktigt tunga aktörer i den svenska riskkapitalbranschen. Nordic Capitals fonder har köpt nästan 100 företag sedan första fonden grundades för 28 år sedan. Just nu sitter Nordic Capital på 100 miljarder kronor i fyra aktiva riskkapitalfonder. I en intervju med Realtid berättar han om om insidan i riskkapitalbranschen, budstriden som Nordic Capital vann med buller och bång, och ett par av deras bästa investeringar någonsin som båda finns inom fintech.

Flera kända näringslivsprofiler och opinionsbildare går ihop och startar stiftelsen Rättvis skatteprocess, som ska hjälpa småföretagare som råkat illa ut i skattemål.