Annons

Annons

Bedrägerier

Nätfiske är den vanligaste angreppsmetoden för att stjäla känslig information eller infektera datorer med skadlig kod. En rapport från IT-säkerhetsföretaget Sentor visar att 2 av 3 svenskar har mottagit mail vars syfte de misstänker är att lura av dem pengar, konto- eller personuppgifter.

Malmöbolag tar in nästan tre kvarts miljard kronor i finansieringsrunda – Morgan Stanley och One Peak Partners är ledande investerare. 25 av världens 30 största banker på kundlistan.

Bedrägerier med bank-id ökar. Men Handelsbanken litar till fullo på tekniken bakom tjänsten och bolaget som driftar den. "Utmaningen är att hjälpa kunder förstå hur man undviker att bli lurad", säger Mats Olsson, presstalesperson på Handelsbanken.

Trenden med allt fler kortbedrägerier i Sverige bröts under fjolåret. Enligt nya siffror från Fico uppgick summan för kortbedrägerierna i Sverige till 249 miljoner kronor under 2017.

Startup-entreprenören Roni Bicérs vän skulle sälja en klocka på Blocket. Istället blev vännen pistolrånad på tre klockor, värda 400 000 kronor. Nu lanserar Roni Bicér ett filter mot liknande bedrägerier i form av en kreditapp som använder SEB-delägda Tinks bank-API:er.

Vi lever mitt i en snabbt föränderlig och komplex data-centrerad värld, driven av maskininlärning. Nästa industriella revolution möjliggörs av Smart AI, mjukvara som tillhandahåller beslutsgrundade rekommendationer och gör det möjligt att upptäcka värden i företags verksamheter som vi inte visste fanns, skriver Karl-Henrik Sundberg och Ali Faisal på Opuscapita.

Tingsrätten har avkunnat dom i ett mål som rör ett antal grova bedrägerier begångna mot det statliga bolåneinstitutet SBAB. Totalt sju personer döms till ansvar, varav sex får fängelsestraff på ett år eller mer. Två utpekade huvudmän får tre och ett halvt års fängelse vardera.

Antalet högkvalitativa utbildningar som riktar sig till bedrägeriligor och cyberkriminella ökar. För några tusenlappar ges 20 föreläsningar under en sexveckorsperiod.

Johan Ulander är fortfarande häktad för de brott han misstänks för i Sverige. Åklagare Stig Åström begär för andra gången om mer tid innan han kan väcka åtal. Det framgår av en framställan.

Sidor