Fintech

Swish-utmanare begärs i konkurs

Betaltjänstbolaget Glase Fintech begärs i konkurs av en av grundarna som saknat lön och semesterersättning. Samtidigt växer skulderna hos Kronofogden.

Uppdaterad 2019-01-30
Publicerad 2019-01-30

För drygt ett år sedan köpte medarbetarna Peter Fredell, Martin N Larsson och Annika Blomé mobil- och betalappen Seqr från fintechbolaget Seamless för 8 miljoner kronor. Appen döptes om till Glase och driftades, utvecklades och erbjöds fram till den 11 december 2018 av bolaget Glase Fintech AB. Nu begär en av grundarna bolaget i konkurs.

Annika Blomé, som fram till och med den 6 november 2018 var bolagets operativa chef och tillika grundare, yrkar att tingsrätten ska försätta bolaget i konkurs. Grunderna för ansökan är att hon saknar en löneutbetalning för den första veckan i november 2018 samt semesterersättning från den 1 november 2017 till och med den 6 november 2018. Totalt har hon ett krav på 134 000 kronor jämte ränta. Dessutom yrkar hon ersättning för kostnaderna i målet om sammanlagt 16 550 kronor.

Unionen som företräder hennes sak skriver att Glase Fintech AB delgivits en betalningsuppmaning i mitten av januari 2019 men att beloppet ännu inte är inbetalt och drar slutsatsen att bolaget är på obestånd.

Så sent som den 11 december meddelade Glase Fintech att betaltjänsten Glase stänger ned. Anledningen uppgavs vara att man misslyckats att säkra nytt kapital.

Hos Kronofogden finns det skulder om drygt 1 miljon kronor där Convendum Stockholm City är största fordringsägare följt av Skatteverket och it-leverantören Techster.

När grundarna Peter Fredell, Martin N Larsson och Annika Blomé köpte upp betalappen Seqr framgick det att Glase Fintech AB betalade 8 miljoner kronor för samtliga aktier i Seqr Group (och alla dess dotterbolag), vilket är ett belopp långt ifrån värderingen under glasdagarna när Seamless ägde Seqr. Under 2013 hade Seamless en dryg miljardvärdering på Stockholmsbörsen. Men på grund av konkurrensen inom digitala betalningar så gick Seamless i graven och Seqr köptes då upp av just Glase Fintech AB.

Dotterbolaget Seqr Nordics AB inledde en konkurs i slutet av december 2018. Rakt igenom bolagssfären är det röda siffror som visas i rapporterna.

I oktober 2018 ansökte Invuo, tidigare Seamless, om konkurs.

Realtid söker Glase Fintechs vd Peter Fredell för en kommentar.

Samtliga tre grundare arbetade tidigare på Seamless.

Glase-föregångaren Seqr släpptes 2012 och kostade 600 miljoner kronor att utveckla enligt tidigare uppgifter.

 

 

 

 

Betalappen Glase

Seqr, som släpptes 2012, kostade hela 600 miljoner kronor att utveckla. Fem år senare var appen fortfarande inte lönsam, enligt Seamless styrelse som valde att avveckla appen och sälja den år 2017 till Peter Fredell, Martin N Larsson och Annika Blomé som trodde på appen och hade bildat bolaget Glase Fintech AB. 

I december 2018 meddelade dock bolaget att betalappen avvecklas.

För att få använda appen var man tvungen att vara minst 18 år, då produkten även har en kreditfunktion. Användaren loggade in med pin-kod eller mobilens fingeravtrycks-avläsare. Det gick inte att logga in med BankID.

Appens betalfunktion fungerade bara på Androidtelefoner.

För ett år sedan uppgav Glase för Realtid att appen får 500 nya användare om dagen. Störst är kundtillväxt var det i Tyskland, Sverige och Belgien. Den typiske kunden var en man i 35-årsåldern.

Glase hade licens för elektroniska pengar som är steget under banktillstånd. Licensen gav bolaget rätt att låna ut pengar och öppna kundkonton.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in