Bank

Swedbanks storkund kopplas till organiserad brottslighet

Den ryska oligarken Iskander Makhmudov ska ha slussat miljoner genom misstänkta bolag i Swedbank.

Uppdaterad 2019-02-27
Publicerad 2019-02-27

Han ansågs vara den farligaste av de ryska oligarkerna. Nu kan SVT:s Uppdrag Granskning avslöja att Iskander Makhmudov var storkund hos Swedbank genom det ryska kolföretaget Carbo One.

Carbo One ägs officiellt av en vanlig affärsman men genom kartläggningen där man analyserat transaktionerna mellan Danske bank och Swedbanks kunder i Baltikum ser man hur pengar från Carbo Ones bolagssfär flödar till Iskander Makhmudov. Det rör sig om miljardbelopp som slussas mellan ett 20-tal konton i Swedbank. Samtliga konton uppvisar tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt, enligt Svt.

Oligarkens PR-avdelning svarar SVT att Iskander Makhmudov aldrig haft någon koppling till rysk organiserad brottslighet och att han aldrig haft något med kolbolaget att göra.

Iskander Makhmudov räknas som en av flera inflytelserika företagsledare och finansmän som blivit kända som de ryska oligarkerna och som har nära relation till president Vladimir Putin.

Enligt tidningen Forbes är han god för 62 miljarder kronor.

Iskander Makhmudov byggde upp sin förmögenhet genom vapenförsäljning i Mellanöstern på 80-talet och efter Sovjetunionens fall började han handla med koppar i Ryssland för att därefter ge sig in i Kolindustrin, enligt SVT.

Det finns två sidor av Iskander Makhmudov, dels har han gjort sig känd genom välgörenhet då han har finansierat barnhem och sjukhus för fattiga men han förknippas även med den organiserade brottsligheten i Ryssland.

Den spanske korruptionsåklagaren José Grinda González har utrett oligarken Makhmudov och hans affärer som pekat på organiserad brottslighet och penningtvätt i Europa. Åklagaren har upprepade gånger hotats till livet.

Platsannonser