Bank

Swedbank utreds för grovt svindleri

Ekobrottsmyndigheten förundersökning mot Swedbank har nu utvidgats, både vad gäller tidsperiod och en ytterligare brottsmisstanke – grovt svindleri.

Uppdaterad 2019-03-27
Publicerad 2019-03-27

Det uppger Ekobrottsmyndigheten till SVT Nyheter.

Under utredningens gång har åklagaren samt ansvariga utredare på Finansmarknadskammaren granskat ett flertal offentliga uttalanden och annan information som lämnats av befattningshavare på Swedbank från den 23 oktober 2018 till och med den 20 februari 2019, uppger Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

”Information som sammantaget ger en bild av att Swedbank synes ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum” säger Thomas Langrot, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i pressmeddelande.

Den fortsatta utredningen får visa om det är fråga om ett svindleri och vem eller vilka som i så fall kan hållas ansvariga, uppger Ekobrottsmyndigheten.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, slog till mot banken under onsdagsmorgonen.

När SVT Nyheter talar med Ekobrottsmyndigheten strax före klockan 19 på onsdagskvällen så var beskedet att de inte är färdiga med tillslaget mot Swedbanks huvudkontor.

En timme senare kom beskedet att förundersökningen utökats till fler misstankar.

Thomas Langrot har tidigare sagt att tillslaget är kopplad till den förundersökning som Ekobrottsmyndigheten berättade om för en månad sedan, som gäller obehörigt röjande av insiderinformation och att det gäller att säkra bevis.

Ekotbrottsmyndigheten skriver på Twitter att ”tillslaget genomförs av poliser från EBM:s Finansmarknadskammare på uppdrag av chefsåklagare Thomas Langrot med anledning av den pågående förundersökningen mot Swedbank.”

Razzian har sin bakgrund i att Uppdrag granskning intervjuade Swedbank den 15 februari om misstankar om penningtvätt i Baltikum. Bankens storägare blev informerade om Uppdrag gransknings och SVT Nyheters reportage innan det sändes den 20 februari.

Dagens Nyheter kunde avslöja att bankens 15 största ägare fick information om publiceringen under ett möte måndagen den 18 februari, alltså två dagar före publiceringen. Därmed fick storägarna tillgång till kurspåverkande information före övriga aktieägare och kunde agera utifrån denna.

Ekobrottsmyndigheten inledde då en förundersökning om obehörigt röjande av insiderinformation.

 

Platsannonser