Bank

Swedbank tvärvänder - anlitar EY för utredning

UPPDATERAD: Swedbank anlitar EY för att analysera material som förekommit i samband med Uppdrag gransknings reportage.  – Det är uppenbart att det är kursraset snarare än sakfrågan som ligger bakom kursändringen, säger Charlie Stjernberg, krishanteringsexpert på Prime

Uppdaterad 2019-02-21
Publicerad 2019-02-21

Uppdraget som EY har fått från Swedbank ingår att självständigt analysera det material som Swedbank idag vid lunchtid på egen begäran fått från Sveriges Television. EY har också möjlighet att begära kompletterande material från Swedbank om de finner det relevant för deras utredning. Det skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

- Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Att förebygga och förhindra penningtvätt är en av bankens viktigaste frågor. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit i Uppdrag granskning, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef på Swedbank.

EY kommer att presentera utredningen till vd och Swedbanks styrelse innan årsstämman som hålls 28 mars 2019. Därefter kommer slutsatserna att redovisas för övriga intressenter.

- Styrelsen välkomnar Birgitte Bonnesens initiativ att tillsätta en extern granskning. Vi har fullt förtroende för att Birgitte Bonnesen tillsammans med koncernledningen lägger allt fokus på att reda ut denna fråga, säger Lars Idermark, styrelseordförande, Swedbank.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har tidigare varit väldigt tydlig med att det inte var intressant med en extern utredning.

– Man får känslan av att ledningen har insett att den ursprungliga strategin inte fungerar. Men att det skulle ta över ett dygn efter att nyheten presenterades är bara tragiskt. Det säger Charlie Stjernberg, krishanteringsexpert på Prime, till Realtid.

– Det krävdes ett brant kursfall innan Bonnesen bestämde sig för att prata med pressen under gårdagen. Och det krävdes ett ytterligare kursfall även i dag för att ledningen skulle våga släppa på prestigen och ändra strategi.

Vid 14-tiden i dag, torsdag, kom ett pressmeddelande från storägaren AMF om att de förväntade sig en oberoende utredning. Två timmar senare kom så beskedet från Swedbank om att banken anlitat EY för extern utredning.

– Det är uppenbart att det är kursraset snarare än sakfrågan som ligger bakom kursändringen, säger Charlie Stjernberg. 

Räcker det här för rädda anseendet för bankens ledning?

– Mycket tveksamt om det räcker.  Banken hade en hel vecka på sig att förbereda sig för Uppdrag Gransknings avslöjande - men tog det uppenbarligen inte på allvar. Den här plötsliga tvärvändningen gör inte saken bättre.

 

Platsannonser