FinansNyhet

Swedbank Robur skärper policy och strategier för att välja bort fossila bränslen

Liza Jonson, vd för Swedbank Robur. Foto: SwedbankLiza Jonson, vd för Swedbank Robur. Foto: Swedbank
Liza Jonson, vd för Swedbank Robur. Foto: Swedbank
Publicerad

Swedbank Roburs Policy för ansvarsfulla investeringar har uppdaterats samt kompletterats med tre nya strategier för hur arbetet med att välja in, välja bort och påverka görs inom de olika fondtyperna.

Realtid.se

Även Swedbank Roburs Klimatstrategi har bearbetats under året och vässats ytterligare, och i linje med detta har fondbolaget per den 1 januari 2021 tagit beslut om att ytterligare skärpa sin strategi att välja bort fossila bränslen till att utöver kol även innefatta olja och gas¹.

Swedbank Robur har uppdaterat sin Policy för ansvarsfulla investeringar genom att utöka sin strategi för att välja bort fossila bränslen, till att också inkludera olja, gas och kraftproduktion från fossila bränslen. Fondbolaget väljer även bort investeringar i okonventionella fossila bränslen såsom arktisk olja/gas, skifferolja/gas och oljesand. Undantag kan göras för omställningsbolag som bedöms kunna uppfylla Parisavtalets mål om koldioxidneutralitet 2050. Dessa kommer att redovisas på Swedbank Roburs Gröna Lista. Det framgår av ett pressmeddelande.

–Vi strävar efter att vara ledande i att utveckla branschen med standarder och ambitiösa mål för hållbara investeringar. Vi vill bidra till en mer hållbar utveckling i samhället genom att skifta våra investeringar mot hållbara alternativ och på så sätt påverka andra att göra detsamma. Vi tar nu ytterligare ett stort kliv genom att aktivt välja bort investeringar i bolag med kol, gas och oljeverksamhet som inte har satt tydliga strategier och trovärdiga mål på hur de ska möta Parisagendans klimatmål. Detta är ett självklart och logiskt nästa steg för oss, och något som vi är mycket glada över att få berätta om, säger Liza Jonson, vd på Swedbank Robur i en skriftlig kommentar.

Annons

Swedbank Roburs Policy för ansvarsfulla investeringar har även kompletterats med tre nya strategier för respektive metod att integrera hållbarhet i förvaltningen.

Samtliga uppdateringar och strategier i Swedbank Roburs Policy för ansvarsfulla investeringar trädde i kraft den 1 januari 2021.

Annons