Finans Nyhet

Sverige har flest kunskapsintensiva jobb i Europa

Sverige har flest kunskapsintensiva jobb per capita enligt en ny studie som jämfört 21 europeiska länder. Foto: Pixabay
Publicerad

Sverige har flest kunskapsintensiva jobb per capita i Europa, enligt en ny studie från ECEPR och Reforminstitutet. ”Stockholms är den nordiska hubben när det kommer till företag inom programmering och högteknologisk tillverkning”, konstaterar nationalekonomen Stefan Fölster, en av rapportförfattarna.

Realtid.se

Forskningsinstitutet ECEPR och Reforminstitutet kartlägger i en ny rapport europeiska företag som konkurrerar med ”tankekraft och kunskap”.

Sverige i topp i undersökningen.
Foto: Skärmdump från rapporten

Rapportförfattare är Nima Sanandaji, chef för ECEPR och Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet. De har i sin tur fått ekonomiskt stöd från NC Advisory AB, rådgivare till Nordic Capitals fonder.

Annons

Och Sverige hamnar i topp före 27 andra europeiska länder.

Rapporten visar att landet med 87,1 så kallade ”brain business-jobb” per 1 000 personer i arbetsför ålder ligger betydligt högre än det näst bästa landet, Danmark, där motsvarande siffra är 79,1. Studien visar också att Sverige lägger mest resurser på forskning och utveckling av de jämförda länderna.

I motsats till Storbritannien och Nederländerna är Sverige även starkt inom samtliga fyra brain business-områden som har studerats: högteknologi, it, avancerade tjänster och kreativa yrken.

Annons

Bland huvudstäderna i de studerade länderna kniper Stockholm även en hedrande andraplats bakom Bratislava. Enligt Stefan Fölster är “Stockholms den nordiska hubben när det kommer till företag inom programmering och högteknologisk tillverkning”

– Sverige liksom andra länder i Norden erbjuder en konkurrenskraftig miljö där bolag ges goda förutsättningar för fortsatt tillväxt och därmed skapandet av nya kunskapsintensiva arbetstillfällen, tillägger Nima Sanandaji.

Annons