Finans Nyhet

”Sverige är ett inkubatorland”

Publicerad

Mannheimer Swartling-advokaten Adam Green hyllar svensk innovationskraft på nätet.

Adam Green, delägare på Mannheimer Swartling sedan 2006, var en av de som fick uppleva förhandlingarna mellan Mojang och Microsoft från insidan. Affären som tillkännagavs i måndags värderar den svenska spelutvecklaren till 2,5 miljarder dollar.

– Det finns en enorm kreativitet och ett värdeskapande i Sverige just nu. Jag kan inte gå in på detaljer när det gäller Mojang men det är klart att det är fantastiskt att en liten grupp kreativa människor på Södermalm har skapat en sådan global succé, säger Adam Green.

Han tycker att den svenska innovationskraften inom internet sticker ut även med globala mått mätt.

Annons

– Visst finns det stora internetkluster i USA och Tyskland men det handlar om så stora länder. Sverige är som ett inkubatorland som driver upp företag som levererar tjänster med en global potential. Det är lite som med svensk tennis under 70- och 80-talen, ni lyckas slå er in i en storleksklass som egentligen är ”above your weight”.

Vid sidan av Kinnevik är det få av de större investmentbolagen som satsat på att bygga upp internetinriktade portföljer. Adam Green tror att de svenska framgångsexemplen på entreprenörsnivå kan ändra på detta.

– Det finns redan flera lokala riskkapitalaktörer, som Creandum och Northzone, som har varit instrumentella för att få fram många nya tech-bolag. Men det skulle inte förvåna mig om mer traditionella aktörer inom private equity eller större koncerner börjar intressera sig för dessa tillgångar.

Annons

Hur är M&A-aktiviten generellt på marknaden just nu?

– Allting talar för att 2014 kommer att bli ett mycket starkt transaktionsår. Vi har inte haft den här typen av arbetsbelastning sedan Lehman-kraschen. Vi har en robust pipeline både när det gäller M&A men också när det gäller börsnoteringar.

Hur är svenska företags intresse att göra förvärv utomlands?

Annons

– Tittar man bakåt så har de stora svenska företagen en historia av att söka sig ut i världen. Svenskarna har vågat ta risker men också visat sig anpassningsbara till utländska affärsmiljöer. Det är därför det finns en sådan anmärkningsvärd samtling globala bolag i det här landet. Vi kommer att fortsätta se affärer som den mellan Electrolux och GE framöver, det är ingen tvekan om det.

Annons