Juridik Nyhet

Svenskarna: Välfärdsbrotten hotar demokratin

svenskarnasvenskarna
Hela välfärdssystemet måste förändras för att undvika systemhotande fusk. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Publicerad
Uppdaterad

En stor majoritet av svenskarna känner sig djupt otrygga med välfärdsbrott och bedrägerier. Ytterst få tror att det kommer att bli bättre.

Annelie Sandström

82 procent av svenska folket anser att brottslighet och bedrägeri mot den svenska välfärden är ett stort samhällsproblem.

Det visar en ny undersökning om välfärdsbrott som PWC har tagit fram med stöd av Kantar Media.

Lika många anser att det är ett hot mot demokratin och tryggheten.

Annons

”Brott mot vår gemensamma välfärd kostar samhället miljardbelopp och är ett hårt slag mot den redan ansträngda ekonomin i många kommuner och regioner”, säger Lena Salomon, expert inom offentlig sektor och certifierad kommunal revisor på PwC Sverige, i ett pressmeddelande.

”Oroväckande låg tilltro”

I juni klubbade regeringen igenom ett lagstiftningspaket som ger en förstärkning på en kvarts miljard kronor till myndigheter som på olika sätt arbetar med att strypa den kriminella ekonomin.

Regeringen vill också utvidga lagen om näringsförbud, vilket skulle göra att gängkriminella förbjuds från att driva företag.

Annons

Många av de som har deltagit i PWC:s undersökning menar att hela välfärdssystemet och strukturer för socialförsäkringar, arbetsmarknadsstöd och bostadsbidrag måste förändras.

Men tilltron till kommuner, regioner och myndigheter är i botten. Endast var tionde svensk tror att det görs tillräckligt.

”Det här visar på en oroväckande låg tilltro till offentliga aktörers förmåga att lösa problem”, säger Salomon.

Annons

Läs mer:
Undersökning: Assistansbedrägerier för 300 miljoner kronor per år. Realtid

Annons