Svenskarna återvänder till het bostadsmarknad

Taggar i artikeln

Spanien
Publicerad
Uppdaterad

Den senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån i Spanien visar att efterfrågan från svenskar på den spanska bostadsmarknaden ökar tydlig. Marknaden som helhet präglas av lågt utbud, stark efterfrågan och stigande priser.

Realtid.se

I Mäklarpanelen Spanien från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag i Spanien, har 34 av företagets mäklare på Costa del Sol, Costa Blanca, Mallorca, Gran Canaria och Barcelona svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden just nu.

På frågan ”Hur stark är efterfrågan från svenska köpare på din marknad just nu?” blev snittet 3,53 på en skala mellan 1 (mycket svag) till 6 (mycket stark).  Det kan jämföras med 3,14 i januari och 2,95 i april 2023. Efterfrågan har alltså ökat relativt tydligt. Det framgår av ett pressmeddelande.

–Svenskarnas intresse för bostäder i solen är konstant, men nu märker vi tydligt att fler vågar ta steget och köpa. Ränteutvecklingen och en mer positiv syn på bostadsmarknaden i Sverige sprider sig till Spanien. Men konkurrensen om bostäderna är hård då marknaden som helhet präglas av lågt utbud, stark efterfrågan från många nationaliteter och stigande priser, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland i en skriftlig kommentar.

Annons

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 6,29 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna), det vill säga ett övertag för säljarna på marknaden. Det kan jämföras med 5,61 i januari och 5,73 för ett år sedan.

65 procent av mäklarna spår även att priserna kommer att stiga fortsatt under 2024 och endast 3 procent tror på en prisnedgång. Ett lågt utbud är en faktor som driver priserna uppåt.

 

Annons

Annons