MarknaderNyhet

Svenska handlare planerar inte att sluta med kontanter

Kontanter fortsätter att vara ett aktuellt betalmedel.
Publicerad

Svenska handlare har inga planer på att sluta att hantera kontanter. Totalt nio av tio fortsätter att ta emot kontanter som betalmedel och har inga planer på att sluta med det.

Felicia Söderqvist

88 procent av handlarna säger att de fortsatt accepterar kontanter, 93 procent av dessa är inom dagligvaruhandeln och 83 procent inom sällanköpshandeln. Det visar en färsk undersökning av Svensk Handel.

”Årets undersökning visar att möjligheten till att betala kontant fortsätt är viktigt för stora konsumentgrupper. Handeln ska finnas tillgänglig för alla, och tar därför ansvar för att hantera kontanter när kontanthanteringen på andra håll monteras ned”, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert inom betalfrågor på Svensk Handel. Han vill att staten går in och tar ett större ansvar för kontanthanteringen fungerar.

En majoritet av handlare säger att de fortsatt kommer erbjuda en mix av betallösningar där kontanter ingår. Blott 8 procent av handlarna tror de kommer sluta med kontanter 2024/2025 och 16 procent under 2026 eller senare. Drygt 7 av 10 tror inte butiken kommer att sluta ta emot kontanter.

Annons
Annons