Annons

Annons

Svag krona bra bränsle för fastighetsaffärer

Det är skakigt i världsekonomin men fastighetsmarknaden i Norden kommer att vara stark även 2019. En svag krona lockar utländska köpare. Det spår rådgivningsbyrån för fastighetsaffärer, Pangea Propety Partners, i en ny rapport.

Fastighetsaffärerna halverades under det senaste kvartalet, jämfört med samma period föregående år. På den svenska fastighetsmarknaden finns visserligen hot som högre räntor, svagare hyresutveckling på några delmarknader och lägre bostadsbyggande. Men fastighetsrådgivare Pangea Propety Partners spår nu att 2019 för Norden som helhet kommer fortsätta att dra till sig nya fastighetsinvesteringar.

I sin analys beskriver man den svenska fastighetsmarknaden som generellt välmående men med stora skillnader mellan olika segment.

– Världsekonomin är på väg in i ett nytt skede med lägre tillväxt och geopolitisk osäkerhet. I det läget framstår den stabila nordiska marknaden som attraktiv eftersom alla uppvisar starka statsfinanser, tillväxt och arbetsmarknader som går på högvarv, i kombination med svaga valutor, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners till SvD.

Annons

Annons

För 2019 räknar man med en transaktionsvolym på cirka 40 miljarder euro – delvis drivet av strukturaffärer och utländska kapitalinvesteringar.

Utländska köpare stod för nästan 40 procent av den nordiska transaktionsvolymen under 2018 och nettoinflödet av utländskt kapital uppgick till 5,7 miljarder euro. Enligt Pangea är det särskilt tyska och amerikanska investerare. På den svenska marknaden gynnas de av att kronan har blivit 20 respektive 40 procent billigare mot euron och dollarn de senaste åren.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons