Finans Nyhet

Styrelselistan listar 130 kvinnor: ”Söker spetskompetens inom digitalisering”

Christina HoldenChristina Holden
”Själva listan där vi synliggör kvinnors styrelsekompetens är viktig men bara en del i arbetet att uppnå det större målet om ökad jämställdhet i styrelser. Den stora utmaningen är att påverka ägare och valberedningar att inse vikten av ett aktivt och jämställt styrelsearbete. Olika perspektiv i styrelserummet blir allt viktigare i den snabbföränderliga värld vi lever i, säger Christina Holden.
Publicerad
Uppdaterad

Digitalisering, startups, produktion och tillverkning – det är några av de mest efterfrågade kompetenserna när Västsvenska Handelskammaren listar 130 kvinnliga styrelsekandidater.

Anders Frick

För ett år sedan startade Västsvenska Handelskammaren en webbplats som listar kvinnor som är eller vill bli styrelseledamöter. Syftet var att få in fler kvinnor i styrelserummen och få upp frågan på agendan. Idag består västsvenska bolagsstyrelser av endast 19 procent kvinnor – en siffra som handelskammaren arbetar för att öka.

– Forskning visar att jämställhet leder till ökad lönsamhet och innovation, en styrelse behöver många olika perspektiv och då krävs en mix av erfarenheter och kompetenser. Vi vill göra det enkelt för ägare och valberedningar att få tillgång till kvinnlig styrelsekompetens och nu finns det 130 styrelsekompetenta kandidater redo att axla nya styrelseuppdrag, säger Christina Holden, som ansvarar för Styrelselistan på Västsvenska Handelskammaren.

Hur mycket används listan, rent konkret?
– Vi får ständig återkoppling att listan används, men vi planerar en utvärdering inom kort för att ta reda på hur många av kandidaterna på listan som fått förfrågningar och färdiga uppdrag. Ett konkret exempel på när listan använts är Transtemas styrelseordförande Magnus Johansson som rekryterade Anna Honnér från listan. Handelskammarens valberedning använde sig också av Styrelselistan när de sökte nya styrelseledamöter och rekryterade Emma Rozada som idag driver The Techno Creatives. Ett annat exempel är Carola Kylin som rekryterades som styrelseledamot till DGE, säger Christina Holden.

Annons

Är det någon kompetens eller inriktning som ni gärna skulle se mer av på listan?
– Det finns alltid en efterfrågan på styrelseledamöter med spetskompetens inom digitalisering, start-ups, produktion och tillverkning så här vi önskar se fler kandidater, säger hon.

Det är många ”medelålders vita kvinnor” på listan – hur ser ni på det?
– Listan speglar en verklighet som vi vill förändra. Vår målsättning är en lista med mångfald och här finns en hel del att göra. Vi ser att listan kommer utvecklas över tid och diskuterar just nu hur vi kan nå ut och få in fler kvinnor med utländsk bakgrund och även yngre målgrupper. Vi vill gärna uppmuntra fler att söka, säger hon.

Hur ser utvecklingsplanerna ut framöver för listan?
– Själva listan där vi synliggör kvinnors styrelsekompetens är viktig men bara en del i arbetet att uppnå det större målet om ökad jämställdhet i styrelser. Den stora utmaningen är att påverka ägare och valberedningar att inse vikten av ett aktivt och jämställt styrelsearbete. Olika perspektiv i styrelserummet blir allt viktigare i den snabbföränderliga värld vi lever i, säger hon och fortsätter:

Annons

– Vi har inlett ett spännande samarbete med Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, där medlemmarna i Styrelselistan erbjuds medverka i en ett-årig kunskapsprocess för värdeskapande styrelsearbete. Vi har även påbörjat en annan studie som undersöker om det finns gemensamma drag i bolag med jämställda styrelser, och resultatet presenteras i höst, säger Christina Holden.

 

Annons