Strid i finanskändisarnas jordbruksbolag?

UPPDATERAD Utmanade styrelsen lanserar kostnadsbesparingar på 150 miljoner i Agrokultura.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2013-10-22

Bara några veckor innan jordbruksbolaget Agrokulturas ägare ska samlas för att välja en ny styrelse går den nuvarande styrelsen ut med ett omfattande omstruktureringspaket för att sänka kostnaderna.

Ordföranden Mikael Nachemson presenterar på tisdagen en plan som ska spara 150 miljoner kronor på årsbasis.

– Jag tillträdde som ordförande i maj 2013, med ett starkt mandat från aktieägarna att i grunden förändra en verksamhet som inte fungerade. Sedan dess har vi arbetat oupphörligt för att genomdriva en strategi med målsättningen att ta Agrokultura till en position där det är kassagenererande oberoende av prisrörelser på våra råvaror, säger Mikael Nachemson i en officiell kommentar och tillägger:

– Det nuvarande kostnadsbesparingsprogrammet berör hela organisationen och kommer resultera i ett förändrat och mer slimmat och lönsamt bolag. Den strategiska översynen kommer att säkerställa att aktieägarna får bästa möjliga avkastning på sin investering och är talande för styrelsens fokus på aktieägarvärde.

På First North steg aktien med över 10 procent på onsdagsförmiddagen.

Styrelsens förslag innebär "stängningar av kontor, betydande personaluppsägningar, förändringar i högsta ledningen såväl som införandet av mer effektiva processer i jordbruksverksamheten". Däremot ska inte den brukade arealen skäras ner.

"Kostnadsbesparingsplanen förutsätter en ungefärligen bibehållen brukad areal för 2014", skriver styrelsen.

Bolaget har också anlitat den ukrainska investmentbanken Dragon Capital för att "undersöka strategiska alternativ för att höja värdet på den ukrainska verksamheten".

Förslaget går på tvärs mot det utspel som storägaren Björn Lindström gjorde i slutet på september. Tillsammans med Peter Geijerman föreslog han att bolaget ska sälja ut tillgångarna och skifta ut kapitalet till aktieägarna.

Mikael Nachemson säger till Realtid.se att förslaget inte har förankrats på förhand med storägarna men att det ligger i linje med det strategiska arbete som tidigare förankrats med ägarna.

– Man kan konstatera att vi har samma mål och jag tror att vi ser på bolaget på samma sätt vad som krävs när det gäller förbättrade processer och att dra ner kostnaderna, säger Mikael Nachemson.

Även Björn Lindström tonar ner den potentiella konflikten och ger styrelsen beröm för åtgärdsförslagen.

– Båda de föreslagna åtgärderna är mycket positiva och ligger i linje med vår agenda, säger Björn Lindström till Realtid.se.

Inför stämman den 11 november har en valberedning formats bestående av advokaten Christoffer Saidac, som företräder tre ägare med 17,7 procent av aktierna (trion utgörs av styrelseledamöterna Niclas Ericksson, Michael Rosenlew och Simon Hallqvist), Peter Geijerman, som företräder Hunter hall fonder med 13,9 procent, Katre Saard, som representerar Alpcot Capital Management med 9,3 procent samt Peter Lundkivst, som representerar Tredje AP-fonden med 7,1 procent av rösterna.

Platsannonser

Logga in