Storstadsmäklarna lika positiva igen som innan pandemin

Taggar i artikeln

Bostadsmarknad Mäklarbarometern
Publicerad
Uppdaterad

De svenska storstadsmäklarna har inte varit så här positiva sedan i det första kvartalet 2020. Totalt tror 73 procent på en ökad efterfrågan på bostäder, enligt SBAB:s undersökning Mäklarbarometern.

Finwire

Vidare tror nästan hälften av mäklarna på stigande priser. Vad är det som driver efterfrågan? Ett uppdämt behov av att flytta och förhoppningar om en lägre styrränta.

– Mäklarna är påfallande optimistiska. Senast de var ens i närheten av så här hoppfulla om efterfrågan var inför det första kvartalet av 2020, alltså strax före pandemin. Den spirande optimismen är förmodligen en konsekvens av att bostadsmarknaden varit otroligt trög de senaste två åren och att marknaden nu förväntas börja röra på sig som en följd av räntesänkningar, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

Statistik från Booli Pro visar att medianvärdet för antalet dagar som hus och lägenheter annonserats på Booli låg kring 70 vid årsskiftet. Nu i mars är den siffran nere kring 45 dagar. Det finns dock ett visst säsongsmönster i datan, men även korrigerat för detta noteras en nedgång i antal annonsdagar.

Annons

Totalt tror 73 procent (44) att efterfrågan ökar på bostäder i det andra kvartalet, 27 procent tror på oförändrad efterfrågan (52) och 0 procent tror på minskad efterfrågan (5).

Vad gäller priser tror 2 procent att dessa ökar mycket (2), 42 procent på ökande priser (19), 51 procent på oförändrade priser (52) och slutligen tror 5 procent på minskande priser (26). 0 procent tror på rejäl minskning.

Annons