Finans Nyhet

Stordalen-app tar in halv miljard i kapitalrunda

Taggar i artikeln

Petter Stordalen
Petter Stordalen äger 11 procent i Tibber.Petter Stordalen äger 11 procent i Tibber.
Petter Stordalen äger 11 procent i Tibber.
Publicerad

Petter Stordalens delägda eloptimeringsapp Tibber tar in 65 miljoner dollar i en så kallad serie b-finansieringsrunda. Detta motsvarar cirka 560 miljoner kronor i dagens växelkurs.

Camilla Jonsson

Kort sagt är företagets affärsmodell att automatisera köp av el till kunderna, medan deras plattform kan analysera, hantera och optimera elförbrukningen hemma.

– Det vi letade efter var investerare med erfarenhet och marknadskunskap, och som är yrkesverksamma i tillväxtföretag, säger medgrundare och vd Edgeir Vårdal Aksnes till norska Dagens Näringsliv.

Tibber blev känt när det vann Petter Stordalens entreprenörstävling 2016. Appen lanserades året därpå.

Annons

Förra året gick Tibber med i den amerikanska investeringsfonden Founders Fund när företaget samlade in 100 miljoner norska kronor. Founders Fund är känt för att ha gått in i företag som Facebook, Spotify och Airbnb tidigt.

Under höstens kapitalanskaffning har Tibber lagt till två brittiska riskkapitalfonder i laget: Eight Roads Ventures och Balderton. Den tidigare har tidigare investerat i den kinesiska e-handelsjätten Alibaba, medan Balderton bland annat har deltagit i finansieringsrundor i det elektriska skoterföretaget Voi.

Tibber är ett norsk-svenskt företag vars app automatiskt byter kraftproducent och låter dig styra din energiförbrukning till ett fast pris. Det gäller till exempel både el till hem och elbilar. Prismodellen kan jämföras med spotprisavtal, men det ovanliga är att de inte har någon avgift för konsumtion och att elen handlas direkt från marknaden av robotar. Grundades i november 2015 av Daniel Lindén (35) och Edgeir Vårdal Aksnes (39). Verksamheten startade i januari 2016. Appen blev tillgänglig på marknaden i februari 2017.

Annons

I slutet av det tredje kvartalet i år omsatte Tibber hittills 200 miljoner norska kronor. Kvartalet var också det första lönsamma för företaget någonsin, då brutto rörelseresultat, det vill säga resultatet från den rena verksamheten, uppgick till cirka 6,1 miljoner.  Under samma period förra året slutade det med ett negativt resultat på 4 miljoner kronor.

Enligt DN: s beräkningar är Tibber värderat till mellan 1,5 och 2 miljarder norska kronor i samband med emissionen. Tidigare i höst passerade Tibber 100 000 kunder, vilket lägger grunden för ytterligare expansion. Företaget finns redan i Norden och nu i flera länder på kontinenten.

Företagare och anställda är största ägare i Tibber efter kapitalanskaffningen, med 39 procent av aktierna. Founders Fund, som deltog i den första rundan förra året, äger 14 procent, medan Petter Stordalens Strawberry äger 11 procent. De två brittiska riskkapitalfonderna, som deltog i höstens kapitalanskaffning, äger var och en 9 procent. Förutom riskkapitalfonderna deltog också vissa befintliga investerare.

Annons

Annons