Politik & samhälleNyhet

Storbritanniens regering har beslutat om sanktioner mot ”Putins bank”

På ett arkivfoto från 2004 syns president Vladimir Putin tillsammans med den tidigare OS-medaljören Alina Kabaeva vid en Kreml-bankett i Moskva. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

”Putins bank” påstås bestå av hans hemliga älskarinna Alina Kabajeva och elva kusiner, släktingar och andra lojala supportrar. Mest känd bland de elva är ex-frun Ludmila Otjeretnaja.

Realtid.se

Alina Kabajeva, som sägs ha tre barn med presidenten, har tidigare suttit i den ryska statsduman och är i dag styrelseordförande i Rysslands största medieföretag, National Media Group.

I ett pressmeddelande, som Aftonbladet tagit del av, om sanktionerna säger Storbritanniens utrikesminister Liz Truss:

– Vi hänger ut och siktar in oss på det skuggnätverk som gör Putins lyxliv möjligt.

Annons

Det var i förra veckan som EU meddelade att  Alina Kabajeva ingår i det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland, som ännu inte verkställts på grund av skilda åsikter om oljesanktionernas utformning.

Enligt officiella handlingar äger Rysslands president Vladimir Putin en liten lägenhet i Sankt Petersburg, två sovjetiska bilar från 1950-talet, en släpvagn och ett garage.

Enligt den brittiska regeringen disponerar Putin bland annat en lyxyacht värderad till 7 miljarder kronor och ett palats vid Svarta havet med ett uppskattat värde på 12 miljarder.

Annons

Enligt USA:s myndigheter förvaltas Putins utländska tillgångar av Alina Kabajeva.

Annons