Finans Nyhet

Storaffär i flygbranschen

Publicerad

Aktierna i de båda flygbolagen Lufthansa och Swiss International steg rejält på fredagen efter uppgifter i tyska tidningar om att bolagen är nära ett avtal om att gå samman.

Enligt Handelsblatt och Financial Times Deutschland har de bägge flygbolagens chefer i princip kommit överens om en fusion. Tidningarna hänvisar till bland annat till källor inom Lufthansa.

Swiss-aktien rusade upp med över 20 procent på fredagsförmiddagen, medan Lufthansas aktie gick upp med omkring 3 procent.

Lufthansa ville inte kommentera uppgifterna. Swiss har tidigare dementerat att bolaget för samtal med Lufthansa. Enligt analytiker måste det förlusttyngda schweiziska flygbolaget få ner sina kostnader innan det kan bli en lämplig fusionspartner. Men en fusion anses kunna gynna båda parter. Lufthansa skulle få ett nav i Zürich och tillgång till Swiss affärsresenärer. Swiss, som har stått på skakiga ben ända sedan bolaget skapades, skulle i Lufthansa få finansiellt stark partner.

Annons

Spekulationer om ett samgående mellan Lufthansa och Swiss har förekommit en längre tid, även innan Christoph Franz, tidigare chef på Lufthansa, tog över som vd på Swiss i juli förra året.

Swiss har som mål skära ner de årliga kostnaderna med cirka 300 miljoner schweiziska franc, motsvarande 1,7 miljarder kronor, från 2007. Bolaget förhandlar med bland andra facken på Swiss för att kunna få igenom besparingarna, men pilotfacket har nyligen hotat med strejk.

Swiss gjorde i fjol en nettoförlust på 140 miljoner schweiziska franc, jämfört med 687 miljoner franc året före. Nettoskulden uppgick vid fjolårets slut till 594 miljoner franc.

Annons

TT

Annons