Stefan Ingves fick för låg lön i sex år: ”Felaktig procentsats från HR”

Taggar i artikeln

Riksbanken Stefan Ingves
Stefan Ingves, Riksbankschef. Foto: TTStefan Ingves, Riksbankschef. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

De senaste sex åren har Riksbankens direktion fått för låg lön. För den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves handlar det om 300.000 kronor – pengar som han nu går miste om.

Anders Frick

Riksbanksdirektionens löner räknas upp med en procentsats som motsvarar Riksbankens genomsnittliga löneökning – men det har missats de senaste sex åren. Det rapporterar DI.

– Fullmäktiges kansli har fått en felaktig procentsats från HR-enheten. Det beror på ett missförstånd och den mänskliga faktorn, säger Bo Broman, ordförande i riksbanksfullmäktige, till DI.

Riksbankens HR-chef Christina Jacobsson förklarar att lönejusteringarna blev för låga på grund av att man använde en felaktig utgångspunkt. Istället för genomsnittslönen i Riksbanken har utgångspunkten varit Ramavtalet om löner inom det statliga området.

Annons

För den nyligen avgångne Stefan Ingves så innebär det att han det senaste året gick miste om ca 9000 kronor per månad. Sammantaget för alla de sex år som misstaget har existerat så handlar det om ungefär 300.000 kronor.

Enligt ordförande Bo Broman kommer misstaget inte att justeras i efterhand.

Annons