Finans Nyhet

Staten minskar ägandet i SAS – inget nytt kapital

Taggar i artikeln

SAS
SAS SAS
Publicerad
Uppdaterad

Staten minskar ägandet i SAS och kommer inte att tillföra inget nytt kapital till flygbolaget, meddelar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på en pressträff.

Finwire/Realtid.se

Svenska staten är tillsammans med den danska staten är huvudägare i SAS.

Regeringen kommer att stötta flygbolaget SAS i sin process med att konvertera skulder till eget kapital. Det säger Sveriges näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i samband med en pressträff. Han bedömer att den proposition som kommer att läggas fram kommer att ha stöd av riksdagen.

Samtidigt uppger ministern att staten inte kommer att gå in med nytt kapital i flygbolaget. Den svenska och danska staten äger respektive 21,8 procent av bolaget. Under åren 2009-2021 har den svenska staten investerat totalt 8,2 miljarder kronor.

Annons

– Vi har varit ansvarsfulla ägare, säger näringsministern och betonar att bolaget inte skulle kunna flyga vidare utan stöttning från staten.

– SAS behöver förändras för att vara långsiktigt konkurrenskraftigt, fortsätter ministern och pekar på programmet SAS Forward.

SAS Forward innebär också att bolaget kommer att ta in nya investerare. Staten kommer alltså vid en nyemission inte gå med ytterligare kapital.

Annons

Annons