SSE Opportunites distribuerade en negativ rapport om Betsson
SSE Opportunites distribuerade en negativ rapport om Betsson. Foto: Skärmdump Di.
Börs

SSE Opportunities låg bakom skandalrapport

Realtid kan avslöja att Jon Jonsson låg bakom den kontroversiella rapporten om Betsson som föranledde spelbolaget att kontakta både Finansinspektionen och Börsen.
Syftet med rapporten bedömdes ha varit att positionera SSE Opportunities innehav av Betsson för en kursnedgång.
Realtid.se har tagit del av dokument från Jon Jonsson som visar att SSE Opportunities verkligen tjänade pengar i handel med Betsson-aktier.
– Om det skulle vara så att något fel begåtts är det för myndigheter att undersöka och inte för oss som bolag, säger Pontus Lindwall styrelseordförande i Betsson. 

Uppdaterad 2016-12-02
Publicerad 2016-12-02

Det var den 17 december förra året som Dagens industri berättade om en rapport beställd av en amerikansk hedgefond som spreds i finanskretsar. I rapporten anklagades spelbolaget Betsson för smutsiga affärer i Georgien.

Betsson hävdade att anklagelserna var grundlösa, och bolaget övervägde att polisanmäla upphovsmakaren.

– Betsson var vid tidpunkten i kontakt med Finansinspektionen och Börsen, säger Pontus Lindwall styrelseordförande i Betsson till Realtid.se han vill inte utveckla mer i detalj om en anmälan upprättades.

Realtid.se kan idag avslöja att det var SSE Opporutnities och Jon Jonsson som låg bakom rapporten. Rapporten som är på 30 sidor byggde på nyheten från juni förra året då Betsson presenterade ett köp i Georgien. Det handlade om landets näst största speloperatör Europe-Bet, för vilken Betsson betalade cirka 430 miljoner kronor med en möjlig tilläggsköpeskilling på cirka 300 miljoner kronor.

I rapporten hävdades att det fanns allvarliga oegentligheter i affären.

Dagens industri tog del av rapporten som togs fram av en analysfirma i USA på uppdrag av SSE Opportunities och Jon Jonsson. Det framgår inte i artikeln om Di vid tidpunkten för publicering var varse att det var SSE Opportunities som låg bakom rapporten.

”Hedgefondens syfte är sannolikt att positionera sig för en kursnedgång i Betsson och därefter sprida rapporten.”, skrev Dagens industri.

Och nu kan Realtid.se avslöja att SSE Opportunities och Jon Jonsson verkligen tjänade pengar på Betsson-innehavet.

I ett dokument som gick ut till investerare i SSE Opportunities i veckan skriver Jon Jonsson:

”The largest positive contributors during 2015 among realized P&L were:”

Och sedan räknar Jon Jonsson upp tio olika bolag varav Betsson är ett.

Realtid.se har talat med Pontus Lindwall, styrelseordförande i Betsson.

Var du vid tidpunkten medveten att SSE Opportunities och Jon Jonsson låg bakom den negativa rapporten?

– Jag är medveten om att det fanns sådana rykten. Och Betsson informerade relevanta parter om sakförhållandet, säger Pontus Lindwall och berättar att bolaget bland annat kontaktade både Finansinspektionen och Börsen.

När Dagens industri berättade om rapporten var Pontus Lindwall vd i Betsson och det gick inte att ta miste på hans upprördhet.

”Att ge sig på seriösa noterade bolag med falska anklagelser för att göra korta affärer är en väldigt osmaklig affärsverksamhet. Det enda syftet är att manipulera vår aktiekurs”, sa Pontus Lindwall till Dagens Industri.

– Jag står fortfarande fast vid uttalandet, säger Pontus Lindwall till Realtid.se.

Realtid.se har i en serie artiklar rapporterat om Jon Jonssons fond SSE Opportunities. Investmentbolaget har varit en succéhistoria ända till i år. Fonden har gått så dåligt under första halvåret 2016 att Jon Jonsson inledde en avveckling av den sista juni år.

Flera högt profilerade investerare har uttryckt frustration och ilska över bland annat dålig information från Jon Jonsson om fondens utveckling och problem och dessutom har man ifrågasatt de illikvida tillgångarna i fonden, dels karaktären på bolagen som Jon Jonsson har investerat i (”skräpbolag”, säger en erfaren investerare), dels det faktum att avvecklingen av fonden tar sådan tid.

"Jag har fått ditt voice mail och ditt email med dina frågor. Jag vill inte ha en dialog med dig", skriver Jon Jonsson till Realtid.se.  

Platsannonser