FinansNyhet

SSAB:s Håkan Folin: Vi räknar med bra lönsamhet på fossilfritt stål

Veckans gäst i ESG-podden, Håkan Folin, finansdirektör SSAB. Foto: SSABVeckans gäst i ESG-podden, Håkan Folin, finansdirektör SSAB. Foto: SSAB
Håkan Folin, finansdirektör SSAB. Foto: SSAB
Publicerad

Det har beskrivits som ett av de största industriprojekten i svensk historia och en del av ett nytt klondike i Norrbotten, ståljätten SSAB:s satsning på att framtidssäkra produktionen av fossilfritt grönt stål under namnet Hybrit.

Realtid.se

Men att ställa om en av de största smutsigaste tunga industrierna som idag använder en 1000-årig teknik baserad på kol, till att gå på vätgas, är inte helt enkelt. Även om SSAB anser sig ha ett försprång på konkurrenterna när det gäller själva tekniken, så är det stora kostnader inblandade i en omställning och det krävs en massa mer grön el än vad som är tillgängligt idag. Lyckas SSAB så kan det bli ett jättelyft för bolaget och för Sverige.

I det här avsnittet av ESG-podden ger SSAB:s finansdirektör Håkan Folin en uppdatering om planerna för Hybrit, vikten av att få hjälp av staten och politikerna med elen, konkurrensen från riskkapitalisten Harald Mix nya satsning H2 Green steel samt det nya avtalet med Volvo.

Annons