FinansNyhet

SR: 400 000 personer nekas e-legitimation

Med dagens regler krävs någon form av svensk id-handling för att kunna få tillgång till Bank-id eller alternativet Freja e-id.
Publicerad
Uppdaterad

400 000 personer inte kan utföra viktiga uppgifter online för att de inte kan få någon svensk e-legitimation.

Thomas Helsing

Med dagens regler krävs någon form av svensk id-handling för att kunna få tillgång till Bank-id eller alternativet Freja e-id. Det gör att 400 000 personer, varav många utländska medborgare som pendlar till Sverige, blir utestängda från att kunna legitimera sig online för att exempelvis komma åt svenska bankkonton eller försäkringar. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Trots att svenska myndigheter idag använder styrkta samordningsnummer i andra sammanhang så har de hittills inte varit godkända med hänvisning till bristande säkerhet. Nu håller Myndigheten för digital förvaltning, förkortat DIGG, på att ta fram ett förslag för att flera utländska id-handlingar ska kunna godkännas för den som behöver e-legitimation.

– Det är ett förslag om att kunna öppna upp till att godkänna till exempel norska pass och tyska nationella id-kort, under förutsättning att personen finns i det svenska folkbokföringsregistret på ett samordningsnummer, säger Eva Sartorius som är specialist på digital identitet på DIGG till Ekot.

Annons

Men även om DIGG börjar godkänna utländska id-handlingar så är det i slutänden upp till utgivarna av e-legitimationerna att godkänna dessa handlingar.

Annons