Juridik

Sparkad advokat om överfaktureringen: ”Inarbetad affärsmetod”

Advokaten Jonas Wahlbom talar ut om saltade fakturor från Front Advokater.

Publicerad 2020-09-10

Göteborgs stad har ett ramavtal med Front Advokater och bolaget är stadens förstaleverantör av juridik. Göteborgs-Posten, GP, har i en rad artiklar granskat bolagets fakturor till staden, vilket fick staden att tillsätta en utredning, som gjordes av Ernst & Young. Utredningen visade bland annat att Fronts fakturor inte alltid matchar den faktiskt arbetade tiden och att staden fått betala för arbete av okvalificerade jurister.

GP:s artiklar har även handlat om att den dåvarande vd:n, Roland Adrell, vissa dagar fakturerat för 20 timmars arbete och om den utbildning som yngre jurister genomgår för att lära sig att sätta upp timmar.

Två dagar efter GP:s intervju med Fronts vd stängdes advokaten Jonas Wahlbom av från sin arbetsgivare.

– Front Advokater har länge velat bli av med mig eftersom jag internt har påpekat det här med användandet av praktikanter och oerfarna jurister och strukit tid i mina ärenden som jag vet inte har arbetats. Jag blev avstängd och avskedad precis efter er intervju. Jag är övertygad om att de tror att jag är visselblåsaren, vilket inte stämmer, säger Jonas Wahlbom till GP.

Jonas Wahlbom är öppet kritisk till sin tidigare arbetsgivare och menar att bolagets sätt att använda praktikanter och alltför oerfarna jurister i upphandlade ärenden inte gjordes på grund av missförstånd utan var ett medvetet sätt att arbeta för att få lönsamhet.

– Jag kan inte gå ed på att alla anställda på Front var medvetna om att det satts upp timmar som inte arbetats. Däremot kan jag gå ed på att jag har hört om detta tillräckligt många gånger i kafferummet för att det ska betraktas som allmänt känt på företaget, säger Jonas Wahlbom.

GP har fått ett svar från Bob Lee som sedan april är vd för Front Advokater:

”Samtliga påståenden som personen gör är felaktiga och vi dementerar desamma.”

Platsannonser

Logga in