Bank

Spänningen stiger inför stämma

Aktiespararna har stärkts i sin uppfattning att inte bevilja ansvarsfrihet för Swedbanks ledning vid bolagsstämman på torsdag.

Uppdaterad 2019-03-26
Publicerad 2019-03-26

– Vi tycker att alltmer talar för att inte bevilja ansvarsfrihet på bolagsstämman. Det är för många oklarheter och för många signaler om att något inte står rätt till i banken när det kommer till hur man arbetar mot korruption och penningtvätt. Det säger Joacim Olsson, vd Aktiespararna, till Sveriges Radio.


Inför stämman i Swedbank på torsdag står en sak i centrum,  och det är frågan om Swedbanks vd och styrelse ska beviljas ansvarsfrihet eller inte efter de uppgifter som kommit fram om misstänkt penningtvätt. 

Enligt de nya uppgifter som SVT rapporterar om tisdagen fanns det så sent som hösten 2018 fortfarande kvar kunder i banken med kopplingar till den så kallade Magnitskij-affären, då den ryska statskassan plundrades på omkring 2 miljarder kronor av korrupta statliga tjänstemän. 

Storägarna AMF och Alecta har inte sagt hur de kommer att rösta på stämman.

Folksam, en annan storägare, har fortsatt förtroende för Swedbank.

– Ja, för närvarande står vi fast vid att rösta för valberedningens förslag, då röstar vi också för ansvarsfrihet, säger Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarfrågor, till Sveriges Radio.

 

Platsannonser