Sörpla och bli svalkad – iskalla soppor är sommarens bästa

Taggar i artikeln

Jens Linder
Få saker ger sådan lustfylld lindring som att släcka sin törst och mildra sin hetta med en kall soppa. Här bjuder Jens Linder på sina favoriter när det kommer till kalla soppor. Foto: Jens Linder
Publicerad
Uppdaterad

När det hettar till i sommar, njut av svalka och törstsläckning. Det rekommenderar Jens Linder, som har samlat ihop sina favoriter bland kalla soppor.

Jens Linder

Den här artikeln innehåller annonslänkar

Få saker ger sådan lustfylld lindring som att släcka sin törst och mildra sin hetta med en kall soppa. Att få en skål isande soppa efter en dag på stranden eller ett bastubesök slår det mesta. Men kallsopporna är också perfekta i början av en kvällssupé med hög syrlighet som väcker aptiten.

I Sverige det historiskt sett funnits en skepsis visavi soppor, både varma och kalla. Jag gissar de har sammanknippats med fattigdom och ansetts omättande. Men jag är övertygad om att det sakta men säkert sker en förändring i attityderna. Inte minst eftersom folk provar allt fler soppor från olika matkulturer numera.

Annons

Upptäck matkassen som sätter guldkant på vardagen – med kockförberedda såser, soppor, grytbaser och fonder >>

Kalla soppor ligger ofta smakmässigt nära andra grönsaksrätter. I det koreanska köket, som har ett övermått av kylda somriga anrättningar, finns det ett ansenligt antal som gränsar mellan sallad eller soppa. I Frankrike är det däremot vanligare att samma soppa kan serveras både kall och varm – som potatis– och purlökssoppa, sparrissoppa och olika consomméer. I Iran och resten av Mellanöstern baseras de svala sopporna för det mesta på yoghurt.

Hitta din sommarresa hos Airtours – säkra semestern till ett bra pris >>

Annons

En viktig detalj i sammanhanget är att se till att soppan är kall. Omsorg om temperaturer är överhuvud ett kännetecken för matlagare som förstått att det är de små små detaljerna som gör det. Nu får vi hoppas på en varm ledighet så att ni får anledning att prova alla dagens recept. Glad sommar!

Foto: Jens Linder

Oi Naengguk – koreansk gurksoppa
Det här är en riktigt uppfriskande sommarsoppa från den koreanska halvön – perfekt som förrätt till nästan vad som helst, till exempel grillat. Det är ju högst personligt hur salt man vill ha sin mat, så börja med den mindre saltmängden och smaka av mot slutet, så det blir som du vill ha det.

Annons

4 portioner
2 smågurkor eller 1 stor
2 schalottenlökar
1 tunnskivad salladslök
1 medelstor finstrimlad röd chili
½ msk–2 tsk salt
4 msk risvinäger
3 msk strösocker
1 msk japansk soja
7 dl kallt vatten

1. Dela gurkan, kärna ur den och skär i tunna strimlor. Skala lökarna och finstrimla även dem. Skiva salladslöken tunn. Kärna ur och strimla chilin tunt.
2. I en stor bunke, blanda salt, vinäger, socker, soja och vatten. Rör tills det löser sig. Tillsätt gurka, schalottenlök, salladslök och chili.
3. Ställ i kylen tills den är väl kyld, minst en timme. Den som vill kan lägga i några isbitar vid varje skål vid serveringen.

Foto: Jens Linder

Upptäck matkassen som sätter guldkant på vardagen – med kockförberedda såser, soppor, grytbaser och fonder >>

Sopeao – andalusisk tomatsoppa
Den här svalkande och lite matigare soppan är nära besläktad med den mer kända gazpachon. Sopeao är särskilt vanlig i Sevilla–regionen där den ofta serveras med kokta ägg, svarta eller gröna oliver och konserverad tonfisk vid sidan om. Men också sallad, melon, bitar av stekt kyckling, kanin och duva kan vara tillbehör, liksom bitar av färskost eller ung hårdost. Svartpepparkvarnen och en god olivolja ställs också fram på bordet.

4 portioner
1 kg mogna tomater
1 grön paprika
2 små gurkor eller ½ stor
1 tsk finhackad vitlök
½ msk sherryvinäger
2 dl tärnat bröd
½ tsk salt
vatten efter smak
lite olivolja

Tillbehör:
2–3 dl strimlade salladsblad
2–3 kokta ägg, grovhackade eller i klyftor
1 tunnskivad salladslök
1–2 burkar konserverad tonfisk i olja
oliver

1. Grovhacka tomaterna. Kärna ur paprikan och skär den grovt. Skala och kärna ur gurkan och skär den i bitar. Placera allt detta i en mixer. Tillsätt vinäger, bröd och salt.
2. Mixa alltsammans noga. Smaka av med vatten och lite olivolja.
3. Ställ den i kylen i minst två timmar. Servera, helst i kylda småskålar med tillbehören vid sidan om.

Foto: Jens Linder

Hitta din sommarresa hos Airtours – säkra semestern till ett bra pris >>

Ab Doogh Khiar – persisk yoghurtsoppa
Det persiska köket är så subtilt och finstämt. Denna okomplicerade förrätt görs i många varianter. Man kan även tillsätta finhackad körvel, dragon eller dill. eller hackade valnötter, gula russin eller småbitar av stekt kyckling.

4 portioner
2 vanliga stora gurkor
2 schalottenlökar
5 dl tjock yoghurt
1 msk färsk hackad mynta
1–2 tsk salt
5 dl kallt vatten

Valfria smaksättare: gula russin, valnötter, bitar av kyckling, granatäpplekärnor

1. Skala gurkan och riv grovt Skala och finhacka löken. Blanda alla ingredienserna.
2. Låt stå kallt i ett par timmar. Lägg till eventuella smaksättare.
3. Servera iskalla, gärna i kylda småskålar.

Foto: Jens Linder

Mixad kimchisoppa
Det här är en minutsnabb soppa, som passar alla med smak för den vanligaste koreanska sortens kimchi, gjord på salladskål. Denna brukar finnas på glasburk i många vanliga matbutiker, men har ni en asiatisk butik nära er, brukar de ha ännu finare versioner. Var noga med att smaka av med vatten – man vill inte att soppan ska vara för koncentrerad och ettrig.

4 portioner
3 dl kall baechu kimchi
4–6 dl kallt vatten

1. Grovhacka kimchin och mixa med vatten i flera minuter tills soppan blir hyfsat slät.
2. Smaka av med vatten. Ställ i kylen minst två timmar. Servera i kalla småskålar.

Böjliga, långa och dubbla
Det finns nya sorters grillspett i handeln. För den som vill kunna utnyttja hela grillens yta är flexibla grillspett lösningen. Dessa är böjliga och långa, så att de rymmer mycket och kan placeras som man vill på grillen. Bitar av kött, fisk och grönsaker kan träs på och sedan marineras över natten. En rostfri modell på 76 centimeter av märket Outset rekommenderas. Det finns på cooknbloom.se som också har dubbelspett i sortimentet. Dessa är bra för att hålla bitar och tärningar på plats, så att de inte snurrar när man vänder dem.

Upptäck matkassen som sätter guldkant på vardagen – med kockförberedda såser, soppor, grytbaser och fonder >>

Kreol och cajun
Chef Paul Prudhomme var en välkänd kock från Louisiana. som skapade klassiska kryddmixer från sina hemtrakter för cajun– och creolkäk.  De passar fint till det mesta man kan lägga på grillen i sommar. Några av de bästa är blackened steak magic, poultry magic och Tony Charchere’s original creole seasoning. Mer info finns på wsg.se.

Visste du att nästan 1 av 3 familjer har inte råd att bo kvar om ena partnern avlider? Läs mer hos JustInCase >>

Annons