Finans Nyhet

Slopat sjuklöneskydd ett hårt slag mot småbolagen

Taggar i artikeln

Svenskt Näringsliv
sjuklönekostnadersjuklönekostnader
Företagens sjuklönekostnader ökar. (Foto: Isabell Höjman/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Vid månadsskiftet slopas sjuklöneskyddet. För små- och medelstora bolag väntar skenande sjuklönekostnder.

Cia Erander

I dag drabbas småföretagare hårt när de får betala sjuklön de första två veckorna som anställda är sjuka.

Nu försvinner sjuklöneskyddet helt och öppnar upp för skenande kostnader. 

”För de minsta blir det en kostnadsdubblering”, säger Svenskt Näringsliv försäkringsexpert Catharina Bäck till Dagens Industri.

Annons

Stiger med ytterligare 2 miljarder

I oktober 2023 skrev hon på Svenskt Näringsliv att det är “ett obegripligt och orimligt slag” mot små och medelstora företag. 

Enligt arbetsgivarorganisationen uppgick de sammantagna sjuklönekostnader förra året till 33 miljarder kronor, vilket är en ökning med 9 miljarder kronor jämfört med 2019.

DI uppger att notan kommer att stiga med ytterligare 2 miljarder när regeringen från och med den sista juni avskaffar företagens sjuklöneersättning.

Annons

Katastrof för småbolag

Stödet designades av Alliansregeringen och infördes av Stefan Löfvens (S) regering år 2015.

Nu blir frågan ett skriande problem för småbolagen när ersättningstaket rasar från 250 000 kronor till noll kronor per år.

Bäck påpekar att den kommunala och regionala budgeten inte påverkas nämnvärt av maxtaket, medan de minsta bolagen drabbas hårt. 

Annons

Ett ”drakoniskt” tilltag

“Regeringens förslag om att avskaffa ersättningen för höga sjuklönekostnader kan göra företag mindre benägna att anställa de som står längst från arbetsmarknaden.”

Det skriver Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv och Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige, i en debattartikel på Alltinget.

Trots att en av de bidragande orsakerna till beslutet är att regeringen vill förhindra fusk tycker Bäck att det är “drakoniskt” att avskaffa ersättning helt och hållet.

Annons