”Slopad utdelning hade nog varit det bästa”

Taggar i artikeln

Ilija Batljan Per Lindvall SBB
”Signalvärdet av höjd utdelning är ju inte så högt då SBB även har en belånad storägare, Ilija Batljan med bolag, som är beroende av detta kassaflöde,” säger Realtids Per Lindvall om fastighetsbolagets bokslut som presenterades tidigare i dag. Foto (bakgrundsbild): TT
Publicerad
Uppdaterad

”Även om vd Ilija Batljan, som alltid, försöker slå an en positiv ton i bokslutet så är SBB ett bolag som kämpar i fortsatt uppförsbacke,” säger Realtids Per Lindvall om fastighetsbolagets bokslut.

 

 

Camilla Jonsson

Ilija Batljans fastighetsbolag SBB halverade förvaltningsresultatet under det fjärde kvartalet medan hyresintäkterna steg. Bolaget förelår en höjd utdelning och de 260 000 ägarna ska kunna välja om de vill ha kontanter eller nya aktier.

–Signalvärdet av höjd utdelning är ju inte så högt då SBB även har en belånad storägare, Ilija Batljan med bolag, som är beroende av detta kassaflöde. Att aktieägarna får möjlighet att ta utdelningen i form av nyemitterade B-aktier, är ju en signal om att slopad utdelning nog hade varit det bästa alternativet, säger Per Lindvall.

SBB säger också att man överväger att notera och eventuellt sälja av 70 procent av dotterbolaget Sveafastigheter, vad betyder det?
– Det är ju ett starkt tecken på att konsolidering av balansräkningen är påkallad. Samtidigt är detta, liksom noteringen av bostadsföretaget Neobo, ett ifrågasättande av den tidigare förvärvsstrategin och det lite uppblåsta pratet om de stora synergierna.

Annons

Hur klarar SBB det nya marknadsläget?
– SBBs starkaste kort är väl att de nyttjade de tidigare extremt låga räntorna och har en hyfsat lång räntebinding. Det gör  det nya och mycket kärvare ränteläget inte biter så hårt, direkt, men utgör ett stark motlut över tid.

Annons