Skyskrapan Karlatornet i Göteborg är nu högsta byggnaden i Norden

Taggar i artikeln

Karlatornet
Karlatornet, Balder, SernekeKarlatornet, Balder, Serneke
När den fulla höjden på 246 meter nås, blir Karlatornet också högsta bostadshuset inom EU.
Publicerad
Uppdaterad

Det pågående bygget av skyskrapan Karlatornet i Göteborg har nu nått 60 våningar. Trots att det är 13 våningar kvar till full höjd är byggnaden redan högst i Norden. Det framgår av ett pressmeddelande från Serneke. Karlatornet ägs gemensamt av fastighetsbolaget Balder och byggbolaget Serneke.

Mats Hård

Tidigare i veckan utfördes gjutningen av 60:e våningen på Karlatornets kärna och tornet har därmed uppnått en höjd på 193 meter. Det betyder att projektet har passerat Turning Torsos 90 meter och de facto är Nordens högsta byggnad. När den fulla höjden på 246 meter nås, blir Karlatornet också högsta bostadshuset inom EU.

Förutom bostäder kommer Karlatornet bland annat att inrymma ett hotell, restaurang och kontor i sina anslutande podiebyggnader. På 69:e våningen i tornet byggs ett utsiktsplan där allmänheten kan ta del av utsikten.

Karlatornet kommer innehålla 611 bostäder, både bostadsrätter och äganderätter. De första boende kommer flytta in under andra halvåret 2023. Till dags dato är 80 procent av lägenheterna i Karlatornet sålda. Full höjd på tornet nås under våren 2023 och under 2024 ska Karlatornet stå helt klart.

Annons
Annons