Juridik Krönika

”Skratten kommer att fastna i halsen”

Taggar i artikeln

Per Holknekt
Publicerad
Uppdaterad

”Jag anar de stundande skrockande skrattens självkväveri. För denna dans, den slutar inte med en tryckare vid 02.55.” Det skriver Realtids gästkrönikör Per Holknekt.

Realtid.se

Jag är ”nykter” spelmissbrukare sedan många år, men jag har köpt en aktie. En enda aktie och det var i Kindred Group (där bland annat Unibet ingår). Inte för den eventuella tillväxtens skull, utan mer för att gå på stämman. Men se, där var jag inte välkommen.
Och jag vet varför. Jag har nämligen dragit Kindred Group till tingsrätten och det är kanske inte så jätteuppskattat, och jag förstår dom.

För det är känsliga grejer det här. Ett bolag värderat till 20-miljarder utmanat av en liten lallare som jag. Jag kan riktigt höra fnysningarna och de skrockande skratten.
Som kommer att fastna i halsen.

För en representant från deras hus sa till mig att ”det är ingen idé, vi är för stora, bara lägg ner, glöm det”. Lite visste dom att det är exakt så man stavar till ”Pers Tändvätska”.

Annons

Det är idag cirka tio år sedan jag hade nått vägs ände i bettingvärlden, min absoluta botten. Allt jag skapat i mitt liv var borta, till förmån för ytterligare några tusen pall Cristal ombord nån yacht där nere på Malta eller i Marbella. Jag satt på en brygga på Ingarö med två helrör Kosken och en hagelbrakare, planen var klar, det var dags att åka. Jag ägde inte kraften att ta mig ur skammen av att annars rätt kloka jag låtit mig luras in i klorna på spelbolagen.

Jag avbröts av att min telefon ringde, jag som aldrig annars har ljudet på. En vän säger ”kom och var med oss i helgen”. Någon där uppe hörde nog min tysta vädjan. Så jag lever idag.

Jag valde då, lutad mot min egen överlevnad, att fronta min egen fruktan genom att berätta öppet om detta. Och det var då det kom. Skredet. De ändlösa breven från förtvivlade människor i spelmörkrets klor. Kopiorna på självmordsbreven från dottern, kompisen, mamma och farfar. Varje dag dryga halvdussinet i säkert tre år nu.

Annons

Det var ur detta som jag tog näve ur fickan och till slut bestämde mig för att, ihop med ett team av de yppersta experter och jurister, utmana de bolag som lever gott på andras tragedier.

Ity genom Sveriges främsta analytiker och forskare i ämnet spelmissbruk lärde jag mig tidigt att spelbolagen överträder inte bara en utan flera lagar. Det är lotterilagen, marknadsföringslagen och avtalslagen. Och det greenwash man kallar spelaransvar är snarare analysverktyg för att hitta nästa offer. Det är nämligen spelmissbrukarna som står för bettingbolagens storvinster. Och den kunden vill man ju inte tappa. Tvärtom.

Mitt ändlösa granskande av 1 800 siffersidor spelhistorik, vittnesmål från spelmissbruksforskare, visselblåsare, kallande av vittnen från Kindred Group, betalmodellsgranskning i sidledd, grävande i money laundering, stora känsliga avslöjanden, sen tre-fyra olika riktigt starka case-ingredienser i detta falls ’special sauce’. Men den tar vi sen, i bästa läge.

Annons

Förra månaden föll en dom i högsta instans i Tyskland som var identisk med mitt case, till ”min parts” prejudicerande fördel (19 U 51/22 daterad den 31 oktober 2022).

Och jag anar de stundande skrockande skrattens självkväveri. För denna dans, den slutar inte med en tryckare vid 02.55.

Den slutar nog snarare i en tung domarklubba i bordet och en rejäl jävla upprättelse för alla drabbade.

Och för min hemlige processfinansiär från utlandet, som svarar på min fråga ”Why do you involve in my case?”:
”I simply want to take them down, I have my reasons.”

Inledande muntliga förhandlingar, Stockholms tingsrätt den 6/2-2023.
Bring it. Mvh David.

Annons