Politik & samhälleNyhet

SKR: Pensionskostnaderna ökar med 40 miljarder

Publicerad
Uppdaterad

Landets kommuner kan tvingas att höja skatterna. I en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner spås en återhämtning tidigast 2024.

Realtid.se

Sveriges BNP-tillväxt kommer att landa på 2,1 procent i år, och 1 procent för 2023. Det enligt en ny skatteunderlagsprognos från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Inflationen och de stigande räntorna gör att hushållen främst drar ner på sällanköpsvaror och bostadsköp, skriver SKR i rapporten, enligt TT. Det leder i sin tur till ett svagare bostadsbyggande.

–Den ökande inflationen slår på kommunsektorns pensionskostnader, och i och med att de värdesäkras med prisbasbelopp så ökar hela pensionsskulden, säger Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR till TT.

Annons

Det sker samtidigt som man har en större befolkning, med en ökande andel äldre.

SKR bedömer att pensionskostnaderna för kommuner och regioner blir över 40 miljarder kronor högre nästa år än 2022, och att de lär fortsätta att öka kraftigt även under 2024.

I rapporten spås en konjunkturåterhämtning under 2024–2025. SKR skriver dock att det på kort sikt finns en osäkerhet som kan göra konjunkturutvecklingen markant annorlunda under 2022 och 2023, bland annat relaterat till pandemi och krig.

Annons

SKR gör prognoser på skatteunderlagets utveckling fem gånger om året, och publicerar sin nästa prognos i oktober.

 

 

Annons
Annons