”Skatteverkets tolkning kring grön teknik har drabbat bolagen”

SkatteverketsSkatteverkets
Grön teknik-branschen kan pusta ut – men Skatteverkets tidigare beslut var inte utan sina konsekvenser, menar 1komma5:s vd Gunnar Jönsson.
Publicerad
Uppdaterad

Skatteverkets tvärvändning kring skatteavdragen för grön teknik är en stor seger, menar 1komma5°:s vd – som vill se bättre former för samverkan mellan myndigheter och bolag.

Simon Kronö

Förra året installerades mer än 100 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige, men i år har beställningarna rasat och branschen flaggat för en rejäl nedgång.

Orsaken är en regeltolkning som Skatteverket gjorde kring villkoren för skatteavdrag på hemmabatterier, skriver Dagens PS.

Tusentals villaägare riskerade till och med att åka dit för skattefusk, även detta rapporterat av Dagens PS.

Annons

Förra veckan tvärvände Skatteverket och tillåter numera avdrag även om den lagrade solelen delvis säljs, skriver Dagens Nyheter.

”Det är goda nyheter för den gröna omställningen och för svenska bolag och hushåll”, säger 1komma5°:s vd Gunnar Jönsson till Realtid.

Hans bolag utvecklar AI-baserade styrsystemet Heartbeat, som optimerar hela hushållets energiflöden, bland annat luftvärmepump, elbilsladdning, solceller och batterier.

Annons

”Stor vinst för Sverige”

Sverige har enligt Jönsson återigen blivit en marknad att satsa på och som vill stötta innovation i cleantech-branschen.

Bara i år har 1komma5° investerat 250 miljoner kronor på Heartbeat, något som villaägarna kommer att kunna glädjas åt med tack vare Skatteverkets vändning.

”Batterierna och solcellerna är inte smartare än mjukvaran. Att vi kommer kunna fortsätta att investera och anställa blir en stor vinst för Sverige”, säger Jönsson.

Annons

Samtidigt ger han en känga till Skatteverkets hantering av ärendet och den osäkerhet som har drabbat solcellsbranschen.

”Det har funnits väldigt lite intresse från Skatteverket att föra en dialog med oss, vilket är olyckligt eftersom det tyvärr har kostat Sverige många företag som inte klarat av den låga orderingången”, säger Jönsson.

Måste enas kring resurserna

Nu efterfrågar 1komma5°:s vd en tydlig plan för bidraget på längre sikt. Det brukar nämligen enligt honom ske en nedtrappning av sådana över tid.

Därför krävs finkänslighet för att inte råka orsaka ännu en dipp i branschen som sådan.

”Det är verkligen dags att vi enas kring de resurser som de svenska greentech-bolagen kan erbjuda och bistå de redan ansträngda hushållen”, säger Jönsson.

Kan det finnas risker med att investeringar i batterier enbart görs för ekonomisk vinning snarare än för hållbarhetens skull?

Att det kommer ut fler villabatterier kommer alltid att vara positivt, eftersom de kan användas för så mycket mer än bara frekvenshandel – vilket är bra för den gröna omställningen, våra bolag men också våra hushåll och landets ekonomi.”

Annons