Armando Platero, pressansvarig Degiro Foto: Youtube
Armando Platero, pressansvarig Degiro Foto: Youtube
Börs

Skattesmäll för Degiros svenska ISK-konton

Från noll till 30 procent i källskatt när Degiro gör om i villkoren för svenska ISK-konton. 

Uppdaterad 2020-02-04
Publicerad 2020-02-03

Den holländska nätmäklaren Degiro skickade i fredagskväll, 17:36 svensk tid, ett kritiskt meddelande som berör samtliga svenska ISK-innehavare.

I korthet kommer Degiros alla svenska ISK-kunder från och med den 1 februari i år behöva betala 30 procent i källskatt för kapitalinkomster från svenska bolag. Detta till skillnad från noll procent i källskatt på kapitalinkomster från svenska bolag som ISK-konton utgivna av svenska banker eller nätmäklare erbjuder. 

– Degiro är inte rätt mäklare för de ISK-innehavare som har för strategi att investera i utdelnings- eller inkomstgenererande svenska bolag, säger Armando Platero, pressansvarig Degiro, till Realtid. 

Armando Platero berättar också för Realtid att Degiro försökt lösa frågan om källskatt ihop med flertalet finansiella institut, både i Sverige och Holland. Han beskriver det också som "högst osannolikt" att de kommer nå en lösning med Skatteverket i framtiden. 

"Trots att Degiro har försökt nå en lösning på flera olika sätt via nederländska förvaltare, svenska förvaltare och direkt med Skatteverket är det för närvarande tyvärr inte möjligt att genomföra de åtgärder som krävs. Det är mycket osannolikt att vi kommer nå en lösning inom den närmsta framtiden. Som en konsekvens av detta har Degiro beslutat att upphäva kompensationen till ISK-kunder för källskatten från svenska bolag", skriver Degiro i meddelandet. 

Degiro uppger också att de inte kommer hjälpa svenska kunder som vill återkräva den debiterade källskatten från Skatteverket.

"För att återkräva den debiterade källskatten behöver ansökan innehålla ett formulär för återkrav samt certifikat från samtliga finansiella institutioner i förvaltarkedjan som intygar debiteringen av svensk källskatt. Degiro har inte möjlighet att framställa dessa dokument från de finansiella institut som erfordras för återkravet, varför ett återkrav för den debiterade källskatten med största sannolikhet inte kommer godkännas av Skatteverket", skriver Degiro i meddelandet.

Varför kommunicerar ni kritisk information på fredagskvällen? 

– Gällande kommunikationen på fredagen: Det är väldigt viktigt för oss att våra klienter informeras om den här förändringen. Vi ville informera våra klienter så snart vi nått beslut i frågan, vilket skedde i fredags. Vi informerar också våra klienter på andra kanaler som vår egen plattform och gör förändringar på vår hemsida. Vi kommer utvärdera vad som behöver göras för att våra klienter ska bli informerade om situationen, säger Armando Platero, pressansvarig Degiro, till Realtid. 

Degiro: "Viktigt information angående ditt ISK"

"Du får detta mail eftersom du har ett ISK (Investeringssparkonto) hos DEGIRO.

Som du säkert känner till är ett ISK konstruerat så att ingen källskatt debiteras på kapitalinkomster (Ränta, utdelning och annan avkastning) från bolag som har sitt säte i Sverige - detta innebär att du som är innehavare av ett ISK inte behöver betala någon källskatt för kapitalinkomster från svenska bolag.

DEGIRO är en nederländsk mäklare och vi har tyvärr inte kunnat genomföra de åtgärder som krävs för att skapa ett upplägg där ISK-kunder kan ta del av 0%-beskattningen vid kapitalinkomster. Av det skälet har 30% källskatt debiterats på utdelningar från svenska bolag, någonting DEGIRO ersatt på en icke-bindande basis. På detta vis har ISK-kunder fortfarande kunnat tillgodoräkna sig 100% av kapitalinkomsten.

Upphävning av kompensation

Kompensationen var intialt tänkt som en temporär lösning av DEGIRO till dess att korrekt upplägg skapats. Trots att DEGIRO har försökt nå en lösning på flera olika sätt via nederländska förvaltare, svenska förvaltare och direkt med Skatteverket är det för närvarande tyvärr inte möjligt att genomföra de åtgärder som krävs. Det är mycket osannolikt att vi kommer nå en lösning inom den närmsta framtiden. Som en konsekvens av detta har DEGIRO beslutat att upphäva kompensationen till ISK-kunder för källskatten från svenska bolag.

Vad innebär detta för dig?

För de positioner i svenska bolag som finns på ditt ISK per den 1:a februari 2020 kommer DEGIRO från och med 1:a maj 2020 inte längre kompensera dig för den debiterade källskatten. För positioner i svenska bolag som öppnas efter 1:a februari 2020 kommer ingen kompensation betalas ut för den debiterade källskatten. Till exempel kommer du inte ersättas för den källskatt om 30% som debiterats i samband med en utdelning från ett svenskt bolag. Detta innebär att den totala inkomsten kommer bli lägre.

Komplikationer gällande återkrav från Skatteverket

För att återkräva den debiterade källskatten behöver ansökan innehålla ett formulär för återkrav samt certifikat från samtliga finansiella institutioner i förvaltarkedjan som intygar debiteringen av svensk källskatt. DEGIRO har inte möjlighet att framställa dessa dokument från de finansiella institut som erfordras för återkravet, varför ett återkrav för den debiterade källskatten med största sannolikhet inte kommer godkännas av Skatteverket.

Är DEGIRO rätt mäklare för dig?

På DEGIRO är vi öppna och transparenta och vi värdesätter våra kunders rätt till information. I och med detta medger vi att vi inte är den bästa mäklaren för dig ifall målet för dig är att ha en utdelningsportfölj med svenska bolag. Om du däremot är en aktiv trader och investerar i bolag utanför Sverige är kombinationen av våra låga avgifter, tillgången till investeringsmöjligheter över hela världen samt en intuitiv handelsplattform mycket fördelaktigt för dig. Det är viktigt att uppmärksamma att upphävandet av kompensationen enbart påverkar kapitalinkomster från svenska bolag.

Hör av dig till oss om du har några frågor.

Med vänliga hälsningar,

DEGIRO"

Platsannonser

Logga in