Finans Nyhet

Skandiabudet 45 miljarder

Publicerad

(Uppdaterad) På fredagen presenterade sydafrikanska Old Mutual till sist ett formellt bud på sparkoncernen Skandia. Aktieägarna i Skandia erbjuds 1.650 kronor kontant plus 137 nyutgivna aktier i Old Mutual för varje hundratal aktier i Skandia.

Budet motsvarar, enligt Old Mutual, totalt 43:60 kronor per Skandiaaktie, eller sammanlagt 44,9 miljarder kronor.

Affären är villkorad av att Skandias styrelse offentligt rekommenderar sina aktieägare att säga ja till budet, senast den 23 september, skriver Old Mutual i ett pressmeddelande.

Anledningen till att fullständig information om budet offentliggörs i detta läge är just att Skandiastyrelsen ska kunna ta ställning, enligt Old Mutual.

Annons

Budet motsvarar en premie på 25 procent för Skandias aktieägare, räknat på Skandias aktiekurs den 12 maj, det vill säga dagen innan information om Old Mutuals intresse för Skandia läckte ut.

Enligt Old Mutual har aktieägare med 15,6 procent av aktierna i Skandia redan aviserat att de tänker säga ja till budet. Bland dessa finns storägarna Cevian Capital och isländska Burdaras.

Om affären går igenom planerar Old Mutual en sekundärnotering på Stockholmsbörsen.

Annons

Av det erbjudna priset på 43:60 kronor per aktie utgörs 16:50 kronor, knappt 40 procent, av kontanter. Budet innehåller också en möjlighet för aktieägare med innehav på upp till 1 000 aktier att få betalt i enbart kontanter.

Skandias aktieägare kommer att äga 26 procent av den sammanslagna koncernen.

Flera storägare, till exempel Andra AP-fonden, Cevian Capital och SEB Fonder, har redan före det formella budet uttalat sig positivt om ett samgående mellan Skandia och Old Mutual. Men intresseföreningen Aktiespararna har riktat skarp kritik, både mot ryktesspridningen och själva affären.

Annons

Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh har bland annat pekat på att Skandia förvaltar över en miljon svenskars pensionskapital.

”Det är oerhört viktigt att kontrollen och makten över detta kapital, över 250 miljarder kronor, stannar i Sverige”, skriver han i en debattartikel i Svenska Dagbladet på fredagen.

De som är positiva till Old Mutuals propåer avfärdas som ”oseriösa kortsiktsspekulanter”.

”Aktiespararna är för sin del berett att försvara ett självständigt Skandia även om kursen kortsiktigt skulle sjunka”, skriver Forsgårdh.

Skandias styrelse kommer att utvärdera budet och lämna ett utlåtande senast i samband med att Old Mutual offentliggör ett budprospekt. Utlåtandet kommer att åtföljas av en så kallad fairness opinion, skriver Skandia i ett pressmeddelande.

TT

Annons