Juridik Nyhet

Skadeståndsprocess mot fd Swedbanktoppar återigen aktuellt

Taggar i artikeln

Swedbank
SwedbankSwedbank
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Ett nytt förslag om stämning av tidigare Swedbanktoppar kan komma att lämnas in till bankens årsstämma i mars, uppger källor till Realtid. Även denna gång ska investmentfonden Therium vara villig finansiär.  

Annelie Östlund

Aktiespararnas förslag om att Swedbankstyrelsen skulle stämma tidigare vd:ar och styrelseledamöter avvisades av bankens ordförande Göran Persson i februari förra året.   

Aktiespararna hade erbjudit Swedbank en helhetslösning som innebar att den internationella investmentfonden Therium skulle stå för alla kostnader i utbyte mot rätt att få del av skadeståndsbeloppet, dock max 300 miljoner kronor.  

Nu uppger källor från ägarhåll till Realtid att det finns långtgående planer på att lämna in ett nytt förslag om stämning av Swedbanktoppar till årsstämman i mars 2022.  

Annons

Enligt uppgift ska investmentfonden Therium även denna gång vara villig att finansiera en process i utbyte mot en del av skadeståndsbeloppet.  

Mats Geijer, ansvarig för den svenska verksamheten på Therium, vill dock inte uttala sig om uppgifterna.  

– Jag har ingen kommentar.  

Annons

Aktiespararnas vd Joacim Olsson, som uttryckte hård kritik mot Göran Persson när denne avfärdade förslaget om stämning inför förra årsstämman, säger samtidigt att medlemsförbundet kan tänka sig att lägga fram ett nytt förslag om skadeståndsprocess på Swedbanks stämma.  

– Det förutsätter dock att vi fått signaler om att någon av de större ägarna är intresserade av att stödja ett sådant förslag. 

Har ni det? 
– Det kan jag inte kommentera.  

Annons

Vilka ägare som faktiskt var positiva till en skadeståndsprocess och röstade för Aktiespararnas förslag under årsstämman 2021, vet bara Swedbank. De uppgifterna har banken inte offentliggjort. 

Nya uppgifter

Enligt källor till Realtid är åtalet mot Birgitte Bonnesen ett tungt vägande skäl till att frågan om skadeståndsprocess återigen blivit aktuell.  

I och med att åtal väcktes blev Ekobrottsmyndighetens förundersökning – inklusive förhör med anställda som varit direkt involverade i arbetet mot penningtvätt – offentlig.  

Det innebär att en hel del nya uppgifter kommit fram i ljuset. Det har blivit tydligare vilka roller olika Swedbanktoppar spelade, vilka som visste vad och möjligen vad styrelsen borde ha ställt fler frågor om. 

Av förundersökningen framgår bland annat att Swedbank mörkade transaktioner som gick att koppla till advokatfirman Mossack Fonseca i Panama, när amerikanska finansmyndigheten Department of Financial Services, DFS, i New York ställde frågor.  

Tack vare att nya uppgifter kommit i dagen kan också listan på vilka som bör stämmas kortas, enligt uppgifter till Realtid.

– Den tidigare listan var en bruttolista. Man slog brett för att man visste så lite, säger en källa. 

Annons