Annons Annons
Simon Blecher förvaltar Carnegie Sverigefond.

Simon Blecher: "Tillbaka på ruta ett"

Brexit förlänger perioden med låg inflation, låg ränta och låg tillväxt. Inte så konstigt att bankaktierna faller, skriver Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher.

Uppdaterad 2016-07-05
Publicerad 2016-07-05

Känd materia fäller sällan börsen. Med det i åtanke blev inte ”Brexit” den chock för finansmarknaderna som alla befarade, även om det på många andra sätt blev en chock, särskilt politiskt. Stockholmsbörsen föll ändå ett par procent i juni och stora förlorare blev några av våra innehav, däribland Autoliv, SKF och Volvo liksom Nordea och SEB.

En slutsats av Brexit är att den brittiska centralbanken lär sänka räntan och dra igång stimulanser igen, vilket förmodligen lär pressa ECB att göra samma sak och därmed kommer nog även FED att få avstå från någon höjning i år. Varför? För att samtliga centralbanker vill försvaga sin egen valuta och då står räntehöjningar i vägen för detta.

Lite bittert kan vi därför konstatera att vi är tillbaka på ruta ett med låg inflation, låg ränta och låg tillväxt. Och detta lär fortsätta att pressa bankerna och därför faller de. Lägg till det faktum att italienska och tyska banker är inne i något som nästan liknar en bankkris och de svenska följer med ner.

Minusräntor är inte bra för de svenska bankerna, men efter kursnedgångar på 20-30 procent senaste året är värderingen väldigt låg i såväl Nordea som SEB, väl medvetna om att vinsten faller för dem i år; och även med en viss utdelningssänkning är direktavkastningen mycket hög. 

Den stora rörelsen i SKF fick oss att öka innehavet ganska kraftigt. SKF har nu tappat nästan 40 procent (!) sedan toppen härom året och det är lätt att glömma att bolaget är världsetta, har en ny ledning som skickligt håller på att vända de svaga delarna (läs Automotive) och därtill arbetar skickligt med kassaflödet för att få ner skulderna och fortsätta att betala ut en hög utdelning.

Vi finansierande köpet av SKF genom att sälja en del ABB som gått bra i absoluta termer i år.

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Följ oss på Linkedin och prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.


CARNEGIE FONDER

Platsannonser

Logga in