Foto: TT
Foto: TT
Ekobrott

Sex personer åtalas för grova insiderbrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i Stockholm har idag väckt åtal mot sex personer för inblandning i ärende om misstänkta grova insiderbrott. Bland de åtalade finns en Nordeachef samt ytterligare en person som är häktade.

Uppdaterad 2021-04-01
Publicerad 2021-04-01

Den misstänkta brottsligheten ska enligt åtalet ha skett vid sex tillfällen under åren 2016 – 2020 i fyra olika aktier. Det skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt åtalet har Nordeachefen haft insiderinformation som han har delat med sig av till en kamrat vid samtliga sex brottstillfällen. Kamraten har handlat på information som den övriga marknaden inte har haft vetskap om vid tillfället för handeln. Kamraten har dessutom fört informationen vidare till personer inom sin familj som även de har handlat innan informationen blev känd för den övriga marknaden.

– Den bankanställde åtalas för grovt insiderbrott i sex fall. Han och hans kamrat är de huvudmisstänkta i ärendet. Brottsligheten kan anses som allvarlig då den har skett systematiskt över flera års tid och med tanke på den bankanställdes särskilda ställning. Han har varit uppsatt i insiderförteckningar vid samtliga åtalade affärer, vilket innebär att han varit i högsta grad inblandad i transaktionerna, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Pontus Hamilton på EBM:s finansmarknadskammare i en skriftlig kommentar.

Några av de åtalade misstänkts för brott av normalgraden istället för grovt brott.

Enligt Pontus Hamilton kommer EBM att yrka på att tingsrätten förverkar cirka 2,5 miljoner som utbyte av brott.

Rättegången startar vid Stockholms tingsrätt den 13 april och beräknas pågå under fyra dagar. 

Nordea kommenterar ärendet i ett eget pressmeddelande så här:
– Nordea samarbetar med myndigheter och åklagare i ärendet och välkomnar tingsrättens prövning. Nordea har nolltolerans mot att medarbetare överskrider interna policyer, lagar och regelverk. Banken har inlett ett personalärende i frågan. Personen var inte en högt uppsatt chef på banken. Det finns inga misstankar riktade mot någon annan på Nordea.


 

Platsannonser

Logga in