MarknaderNyhet

SEB: Optimismen återvänder

Publicerad
Uppdaterad

SEB:s Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, ökar med tio enheter från förra månadens notering på minus tre till plus sju enheter.

Realtid.se

Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden ökar från 20 procent till 25 procent. Andelen företagare som tror på en negativ utveckling minskar med 5 enheter från 23 till 18 procent, medan andelen som tror på oförändrad utveckling minskar med 2 enheter från 56 till 54 procent. Företagarindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling. Indikatorn ligger i denna mätning på plus sju enheter vilket är en uppgång med tio enheter från förra månaden. Det visar månadens företagarindikator från SEB.

–Optimismen återvänder och var fjärde företagare tror nu att verksamheten kommer att utvecklas i rätt riktning under hösten. Det kan vara ett tecken på att företagarna redan gjort de nödvändiga justeringar i verksamheten för att klara höstens utmaningar, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en skriftlig kommentar.

På frågan hur tre ekonomiska indikatorer (omsättning, likviditet och arbetstid) utvecklats under den senaste månaden jämfört med föregående månad, svarar företagarna att alla tre indikatorer minskat denna månad. Även dessa indikatorer mäts som balansmått, det vill säga andelen som uppger en ökning minus andelen som uppger en minskning. Omsättningen minskar från minus två till minus fyra, arbetstiden från plus tre till minus nio och likviditeten från plus sju till plus tre jämfört med föregående månad.

Annons

–Likviditeten blir dock en indikator att följa extra noga under hösten när orosmoln i form av stigande räntor och höga elpriser kommer pressa såväl privatekonomin som företagsekonomin, säger Américo Fernández.

Annons